Articles

EDITORIAL: Informació –no alarma– de la grip

En una societat que rep informació continuada les 24 hores del dia és molt fàcil que els mitjans acabin saturant o causant alarmisme amb una notícia de tanta magnitud com la de la grip nova. Fa 10 dies es va saber que una grip porcina havia mutat de manera que podia començar a afectar els humans. D’aleshores ençà, el virus ha viatjat i s’ha propagat arreu del món. Ahir ja arribaven al miler les persones infectades, la qual cosa no vol dir que necessàriament totes elles hagin de patir una malaltia important. De fet, la grip nova causa una mortalitat de menys de l’1%. Però, malgrat tot, la sensació d’alarma ha arribat a tots els racons del planeta.

Com sol passar quan es genera alarmisme
, tothom assenyala els mitjans de comunicació com a principals responsables. El cert és que la ràpida i massiva informació sobre el tema ha permès prendre mesures que estan donant el seu resultat. La mateixa informació que vola i provoca l’alerta de la ciutadania ha contribuït decisivament a evitar una propagació més ràpida i perillosa d’aquesta grip. D’altra banda –almenys pel que als mitjans d’aquestes latituds–, cal ressaltar la responsabilitat amb què la majoria de ràdios, teles i diaris estan tractant la notícia. No hi ha hagut cap concessió al sensacionalisme en la premsa feta a Barcelona, que s’ha centrat a donar els detalls de l’actuació dels metges i quadres tècnics dels hospitals. També ha fet importants esforços de pedagogia per explicar l’origen i els perquès d’aquesta nova pandèmia.

Les autoritats sanitàries han actuat també amb diligència
i responsabilitat. Així, a Catalunya, s’ha respost amb rapidesa i s’han atès satisfactòriament els afectats. I en l’àmbit internacional, des de l’Organització Mundial de la Salut s’està intentant controlar una grip que és una amenaça de grans dimensions per als països més pobres i que tenen menys infraestructures sanitàries. Només hi ha un cas d’autoritats que han passat la ratlla de la prudència: el govern rus amb la seva decisió de prohibir l’entrada de porcs procedents d’Espanya. Aquesta sí que és una decisió errònia i alarmista. En general, però, la comunitat internacional està actuant amb maduresa. L’única manera d’aturar l’expansió d’una grip que ja frega la pandèmia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.