Articles

Rèplica a Manuel Fuentes

Tribuna

En primer lloc, vull agrair a en Manuel Fuentes l’atenció a la pregunta que, de fet, adreçava al president del Consell Audiovisual de Catalunya a la comissió de control de la Ràdio i Televisió de Catalunya. La pregunta la feia en compliment de les meves funcions com a diputada d’aquesta comissió i, per tant, en la meva obligació de vetllar pel compliment de la llei de comunicació audiovisual de Catalunya i amb la voluntat de treballar per tenir uns mitjans de comunicació públics líders i de qualitat.

Sóc conscient de la tasca d’aquests mitjans de comunicació públics i em preocupo pel que ha passat, el que hi passa i, en general, per tot allò que afecta Catalunya Ràdio.

Del 2004 al 2009 Catalunya Ràdio ha perdut 185.000 oients, fruit, des del meu punt de vista, d’un conjunt de males decisions empresarials i polítiques dutes a terme pels dos darrers directors de l’emissora. Així, Catalunya Ràdio ha passat de ser una emissora líder al nostre país a ser-ne la tercera en audiència. A més, també ha perdut un conjunt de professionals que l’havien portat a assolir aquest lideratge (culminat amb la marxa de l’Antoni Bassas com a presentador d’El matí de Catalunya Ràdio).

Darrerament s’ha publicitat un anunci d’El matí de Catalunya Ràdio amb Manuel Fuentes que, entre altres paraules, diu “rigor, servei, referència, informació”. Sens dubte aquestes són paraules que han de servir per definir la ràdio nacional de Catalunya i el programa que, de fet, és el vaixell insígnia dels programes informatius de la casa.

Precisament pensant en això plantejava a la comissió de control de Ràdio i Televisió de Catalunya si ajudava a la imatge de rigor, servei, referència i informació (imatge que el presentador d’El matí de Catalunya Ràdio vol i ha de donar), el fet que el seu presentador presenti un programa com Pánico en el plató. Programa en el qual, segons l’AVUI, “Manuel Fuentes tornarà a mostrar la seva faceta de showman a la televisió”, que El Periódico titlla de “xou de televisió” i del qual el mateix presentador diu que és “un espai en què el més important és l’espectacle”.

Evidentment és lícit que en Manuel Fuentes vulgui guanyar-se millor la vida o, simplement, tenir alhora un programa de televisió. Lògicament hi té dret. Però també és lògic que els que tenim la responsabilitat de vetllar pels mitjans de comunicació públics ens plantegem si aquest fet no anirà en detriment del programa que en Fuentes dirigeix i presenta a Catalunya Ràdio.

En detriment perquè, primer, el programa del qual està al capdavant ja no tindrà el cent per cent de la seva atenció i dedicació. Un programa que crec que, quan porta només poc més de dos mesos conduint-lo, requereix precisament tota la seva atenció i la seva concentració per tal d’aconseguir, de nou, el lideratge. I, segon, perquè cal plantejar-se si la doble activitat no anirà en detriment de la credibilitat necessària que ha de tenir El matí de Catalunya Ràdio.

En la seva carta, comenta que ha fet diverses ofertes a TV3 i concretament a la seva directora (de fet, en llegir la carta adreçada a la meva persona, em vaig preguntar si em contestava a mi o reclamava un programa a TV3) però que, al no reeixir-hi, ha optat per fer un programa en una televisió espanyola privada.

Sens dubte, és la seva opció personal, però en la meva pregunta parlamentària jo plantejava el següent: és la millor opció per a Catalunya Ràdio? És compatible?

Potser la seva notorietat en un programa de televisió l’ajudarà a millorar el nivell d’audiència d’El matí de Catalunya Ràdio, tant de bo. Si és així ho celebraré. Però ens quedarà igualment el dubte de si l’augment d’audiència va acompanyat de més “rigor, servei, referència i informació”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.