Articles

La falsa restitució de Montjuïc

La restitució del castell de Montjuïc a la ciutat de Barcelona i la seva projectada transformació en centre internacional per a la pau es compliquen. L’acord assolit la setmana passada per l’Ajuntament de Barcelona (amb el suport del PP i l’oposició de CiU, ERC i IC-EUiA, configurant una majoria inèdita en 30 anys de consistori democràtic barceloní) per constituir el consorci que gestionarà el castell suposa desvirtuar el retorn del recinte a la ciutat. La presència continuada del ministeri de Defensa a l’organisme rector de Montjuïc significa que d’alguna manera el castell seguirà sota el mateix control que des del 1939.

L’acord preveu que el consorci el presidirà l’Ajuntament, però la vicepresidència primera queda en mans de la ministra de Defensa, mentre que el president de la Generalitat queda relegat a la vicepresidència segona. Potser és cert que el ministeri ha de tenir alguna participació a Montjuïc, especialment perquè hi continuarà tenint instal·lacions de comunicació, i potser també és veritat que el projectat centre per a la pau ha de comptar amb l´Estat i el ministeri, però aquesta participació no ha de ser determinant ni estar orgànicament per damunt de les autoritats catalanes.

El lloc de segona fila atribuït al president de la Generalitat no és només un error protocol·lari i simbòlic, sinó que desperta dubtes sobre la voluntat política de restituir el recinte a la ciutat, contradient la promesa explícita feta pel president del govern als barcelonins. Si fos així, l’acord municipal sobre Montjuïc, justament definit com un acord a la basca pel consens entre els dos grans partits estatals que l’ha fet possible, s’hauria d’afegir a la ja llarga llista dels incompliments estatals amb Catalunya. El detall que els plans per al futur de Montjuïc que preveu l’Ajuntament no incloguin una rehabilitació del president de la Generalitat Lluís Companys (afusellat al castell) no és precisament un auguri encoratjador per al retorn del recinte al patrimoni de la ciutat i de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.