LA COLUMNA
L'Iran, a la diana
Fa quatre setmanes, assenyalàvem en aquesta columna que la política del règim teocràtic iranià ha fet d'aquell país l'espantall del panorama internacional (21/10/2011). Ara, l'Iran pot esdevenir quelcom diferent: l'objectiu d'un atac contra les seves instal·lacions nuclears.
L'informe més recent de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica indica que el programa nuclear iranià va més enllà de la intenció pacífica. Iran no només continua enriquint urani i negant-se a interrompre el seu esforç, sinó que ha realitzat proves amb detonadors especials i ha experimentat una ogiva per als seus míssils Xahab 3. Aquest programa xoca amb les intencions declarades per Israel i els EUA d'aturar les ambicions atòmiques del règim de Teheran.
De moment, els EUA intenten prevenir l'adquisició iraniana d'un arma nuclear amb una política que anomenen de contenció i pressió, que consisteix en el reforç de les seves forces militars al golf Pèrsic i la pressió sobre l'Iran, materialitzada en sancions econòmiques i accions com ara el virus informàtic Stuxnet, que va atacar les xarxes iranianes i va alentir la seva producció d'urani enriquit.
Israel, per la seva banda, adverteix des de fa anys que l'Iran representa una amenaça a la seva existència i considera un atac com el que va destruir un reactor nuclear a l'Iraq l'any 1981. Aquest escenari explica les recents maniobres de la força aèria israeliana amb la d'Itàlia al nord de Sardenya, en condicions que no es donen a Israel i sí a l'oest de l'Iran.
Un atac israelià a les instal·lacions nuclears iranianes podria desfermar una guerra general al Pròxim Orient i agreujar la crisi econòmica d'Occident. Mentre Israel espera, l'Iran es troba a la diana i s'acosta cada cop més a la consecució d'una capacitat nuclear.