Editorial

EDITORIAL

Decisió justa, però també controvertida

L'empresonament de Fèlix Millet i Jordi Montull no es pot considerar ni sorprenent ni un fet imprevisible perquè, en realitat, des de fa gairebé un any allò que es preguntava bona part de l'opinió pública catalana és què feien al carrer. El que resulta una mica desconcertant per als catalans sense formació jurídica sòlida, que són la majoria, és que aquests dos personatges hagin estat engarjolats per una presumpta apropiació de 900.000 euros en l'operació de l'hotel del Palau de la Música si fins ahir estaven en llibertat pel cas del saqueig de l'entitat, que es calcula en més de 33 milions.

La complexitat jurídica del cas fa que la resposta sigui també complexa, però no hi ha dubte que tant l'ordre cautelar de presó com la situació de llibertat dels dos imputats fins abans-d'ahir s'ajusten rigorosament a la llei. És una situació derivada de la paradoxa que la decisió l'han presa dos jutges diferents. El jutge Juli Solaz, que investiga el saqueig del Palau, sense deixar-se influenciar ni per la fiscalia ni per l'opinió pública i publicada, ha mantingut sempre el criteri de mantenir els acusats en llibertat, malgrat el risc que poguessin manipular proves. En aquest cas ha prevalgut l'esperit garantista de la llei, i l'habilitat dels advocats defensors. I en aquest sentit va ser clau la confessió de tots dos i per escrit davant del jutge i la consignació de diners i propietats en concepte de fiança i reparació dels danys causats.

La resolució de la jutge que investiga l'operació de l'hotel del Palau, Miriam de Rosa, és igualment fonamentada des del punt de vista legal, tot i els dubtes que es plantegen a partir de les noves aportacions fetes per aquest diari sobre el destí dels 900.000 euros. La jutge, en aquest cas, sí que ha vist risc de destrucció o alteració de proves. Malgrat tot, no es pot obviar que l'ordre d'empresonament comporta un cop d'efecte social i mediàtic evident i, de retruc, deixa en evidència la comissió d'investigació del Parlament, que perd tot el seu sentit si no incorpora el cas de l'hotel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia