Política

Els 900.000 euros que han portat Millet a la presó són els honoraris de l'arquitecte

Carles Díaz aportarà al jutjat un contracte que posa en dubte l'acusació d'apropiació indeguda en el cas de l'hotel

Carles Díaz està citat dilluns a la comissió del Parlament que investiga el cas del Palau i la seva derivació política, i l'últim dimarts de mes haurà de comparèixer com a testimoni al jutjat d'instrucció 10, que s'ha fet càrrec del cas de l'hotel del Palau i que dimecres al vespre va dictar l'empresonament dels dos acusats. «Parlaré dilluns i ho faré també el dia que declari davant la jutgessa i allà portaré els documents que em demanen», va explicar ahir Díaz a aquest diari.

Tot i això, l'arquitecte va avançar que disposa d'un contracte en què queden estipulats els seus honoraris per la feina que havia de fer al Palau. «El total eren 900.000 euros i he cobrat una petita part de la feina que es va fer», va detallar Díaz. Aquesta feina era, per un costat, les obres a l'escola de La Salle, que s'havien pactat com a compensació per la cessió del solar on s'havia de construir l'hotel, i, per un altre, els treballs d'arquitectura directament relacionats amb el disseny i la construcció de l'establiment hoteler.

L'arquitecte no va voler detallar amb qui havia signat el contracte, però va especificar que l'altra part contractant no és la Fundació del Palau. La lògica dels fets porta a afirmar que el compromís de pagament dels 900.000 euros a Carles Díaz el va assumir Manel Valderrama, l'empresari a qui Millet va adjudicar el projecte. De fet, Valderrama havia assumit també el compromís de compensar el Palau amb 3,6 milions d'euros; la Generalitat, amb poc més de 5 milions, i els germans de La Salle, amb 4,4 milions.

Els «acorts»

La pista dels 900.000 euros apareix en una carpeta que Montull tenia al seu despatx amb el nom d'«Acorts Valderrama» i en la qual hi ha anotacions diverses sobre els tràmits de l'hotel. Entre les anotacions hi ha consignada aquesta quantitat. No hi ha cap més document que acrediti que aquests diners els haurien cobrat Millet i Montull. No hi ha cap assentament als comptes del Palau amb aquesta quantitat, només un que fa referència a una previsió d'ingrés futura però que mai es va concretar.

Durant la seva declaració, Millet i Montull van assegurar que els 3,6 milions que havia de cobrar la Fundació de Valderrama, el Palau els tenia compromesos per amortitzar un crèdit sindicat. Van aportar documentació per avalar que Millet ja ho havia notificat en el seu dia als òrgans de govern.

Fundació i veïns acusaran

J.P

La Fundació del Palau de la Música va donar ahir ordre als seus advocats perquè es personin al jutjat d'instrucció número 10 com a part perjudicada en el cas de l'hotel del Palau. La Fundació té damunt la taula una demanda presentada per Olivia Hotels, promotora de l'establiment, que li reclama dos milions d'euros pels danys que li ha causat no poder executar el projecte. La reclamació que Patrimoni de la Generalitat ha iniciat per rescabalar-se de la pèrdua de valor patrimonial, i que es concreta en 5,6 milions, també es dirigeix contra la Fundació. Per la seva part, la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que va portar el cas a la fiscalia, també iniciaran la setmana vinent els tràmits per personar-se. Pel que fa a l'altra investigació a Millet, la FAVB va anunciar ahir que ha recollit ja els 6.000 euros de fiança demanats pel jutge per poder presentar-se com a acusació popular. En un comunicat, els veïns van celebrar la presó ordenada dijous per a Millet.

«A mi ningú m'ha preguntat per CDC»

J, p anyella

Salvador Oller, comercial de l'empresa New Letter, va comparèixer ahir davant el jutjat d'instrucció número 30 que investiga l'espoli del Palau de la Música per explicar la relació comercial entre la seva empresa i la institució cultural i que va significar per a la primera uns ingressos econòmics de 800.000 euros en diversos anys. El fet que no hi hagi un contracte marc que estructuri una relació econòmica d'aquest nivell, i que New Letter hagi treballat també en campanyes electorals de CDC va obrir la sospita que aquesta empresa hagués pogut participar en una opaca operació de finançament irregular d'aquest partit perquè els cobraments casen amb períodes de campanya electoral.

New Letter i la seva empresa relacionada Letter Graphic es dediquen al negoci del màrqueting directe i han treballat pel Palau de la Música i per diversos partits; «CDC, PSC, ERC i PSM», segons va explicar ahir Oller a la premsa a la sortida de la seva declaració.

El comercial de New Letter, que ja està jubilat, va assegurar que ningú li havia demanat durant la seva declaració res sobre la seva relació professional amb el partit que dirigeix Artur Mas. «No m'han preguntat per CDC», va dir. Oller va afirmar que menteixen els que sostenen que les seves factures amb el Palau són falses i va defensar que tots els treballs facturats es van fer.

Un dels elements que ha aixecat sospita és el fet que les factures de la publitramesa directa pagades pel Palau són de quantitats molt elevades, 100.000 euros en alguns casos, quan es considera que un treball d'aquestes característiques pot arribar, estirant molt, als 6.000 euros.

Oller va argumentar que la seva feina va consistir en l'elaboració d'una completa i complexa base de dades de públic potencial del Palau que requereix l'ús d'un programa informàtic i una tècnica que ho encareix molt. El comercial va comparèixer al jutjat després que en el seu dia l'administrador de l'empresa, Pedro Luis Rodríguez, va declinar en ell tota responsabilitat sobre aquest afer. Oller també haurà de declarar a la comissió del Parlament que investiga el cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.