Editorial

EDITORIAL

Més feina, però no pas menys atur

La combinació de les últimes dades sobre l'atur i sobre l'enquesta de població activa (EPA) demostren objectivament que el mercat laboral català ha registrat un increment de la creació de llocs de treball que és el més alt des de l'inici de l'actual crisi econòmica, l'any 2007. En el segon trimestre de l'any al nostre país s'han creat 42.700 llocs de treball, una dada que, tanmateix, només a contribuït a fer caure l'atur d'una manera pràcticament imperceptible.

L'increment de la població activa ha estat paral·lel a aquesta creació d'ocupació, cosa que ha fet que la incidència en la disminució de l'atur sigui baixa, tot i que la situació no és tan desfavorable com en el cas del global de l'Estat espanyol, on en el segon trimestre de l'any l'atur ha continuat creixent. Però alhora l'indicador de l'increment de la població activa demostra que a Catalunya hi ha més gent que s'incorpora al mercat laboral i això pot ser degut al fet que hi hagi més expectatives de trobar feina. La consellera de Treball de la Generalitat, Mar Serna, va voler ser prudent dissabte en les seves valoracions, tot i que va dir que el pitjor de la crisi, en termes d'ocupació, ja ha quedat enrere.

Cap prevenció és poca a l'hora de valorar aquestes dades, i probablement caldrà esperar encara un parell de trimestres més per veure si aquesta evolució és realment un canvi de tendència o, simplement, ha estat un moviment sense cap conseqüència positiva a mitjà termini, un parèntesi de la crisi i no el principi de la fi. Hi ha molts indicadors no només en el mercat de treball sinó en la situació econòmica general que no conviden a l'optimisme, tot i que seria igualment inconvenient instal·lar-se en postures tendents al derrotisme i escèptiques que convidin al pessimisme. L'experiència demostra que moltes vegades l'ànim general d'una societat ajuda a revertir les situacions enrevessades. Les dades, doncs, no conviden necessàriament a l'optimisme però donen alguns arguments per estar esperançats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.