Editorial

El Parlament complirà el mandat

El Parlament ha de complir avui un dels mandats democràtics més importants dels últims anys del poble de Catalunya, l'aprovació d'una llei de consultes que, entre altres moltes funcions, té l'objectiu de dotar el govern del país de l'instrument legal necessari per poder convocar la consulta del 9-N. El ple d'avui es preveu ràpid i de tràmit, ja que el text legal arribarà a la cambra força deixatat després d'una llarga i complexa negociació. Tanmateix aquesta previsible brevetat no resta solemnitat a una fita històrica que obre la segona part del procés sobiranista de Catalunya. Demà quedarà enrere la part deliberativa i declarativa i es posarà en marxa la part resolutiva d'un camí cap a l'exercici del dret a decidir que no serà gens planer.

L'Estat espanyol ja ha donat prou pistes per fer saber als representants del poble de Catalunya que s'estan vigilant amb lupa tots els moviments del poder legislatiu i executiu català. Una lupa que no persegueix la preservació de la voluntat democràtica dels catalans sinó l'aplicació d'una lectura estàtica de la legalitat constitucional que ha quedat revocada per les urnes com a conseqüència de la falta de respecte dels poders executiu i judicial espanyols cap a les decisions polítiques adoptades per les autoritats legítimes de Catalunya i validades tothora per la majoria de l'electorat. Molts analistes posen de manifest el conflicte de legitimitats entre l'Estat espanyol i Catalunya, però més enllà d'aquesta realitat hi ha una qüestió subjacent d'importància capital: la pugna entre els que pensen que la llei està per sobre de la democràcia i els que estan convençuts que la voluntat popular és el motor de les lleis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia