Opinió

A la tres

El 9-N guanyarà qui voti

“Penalitzar la participació és el pitjor atac contra
la democràcia”

Entre els intents més perversos que s'estan fent circular per desacreditar la consulta de demà passat el pitjor no és pas el fet que la votació va contra la Constitució, ni que està suspesa pel TC, ni cap consideració legal similar. La qüestió és molt més subtil i verinosa. És l'argument que un acte on només participen els votants d'una de les opcions no té prou legitimitat per ser considerat democràticament acceptable.

Quan s'arriba a l'extrem de combatre una opció democràtica penalitzant els que hi participen en comptes dels que no hi participen (quan hi és cridat tothom), la qualitat democràtica de l'atacant ha arribat a mínims. Menysprear amb una mà els que van a votar, mentre que amb l'altra es fomenta el boicot a les urnes no és pas només un atac a la democràcia. És pitjor. És una feina d'erosió de la cultura democràtica, que és la base que suporta la participació ciutadana en un règim de lliberats. Resulta curiós com els mateixos polítics que, ordinàriament, a les portes dels col·legis electorals fan crides a la participació i l'endemà es lamenten de les altíssimes xifres d'abstenció; els mateixos que durant lustres han mostrat la seva preocupació pel desinterès creixent de la ciutadania per la política, per la qüestió pública, avui aquests demòcrates purament retòrics, davant d'un poble que es mobilitza, que es responsabilitza, que s'organitza, que empeny i que vol dir-hi la seva, en comptes d'escoltar-los, d'animar-los a comprometre's, en comptes de dir-los gràcies per exercir de ciutadans, es posen a la defensiva i pretenen criminalitzar el que vagi a votar i felicitar el que es quedi a casa. No ens enganyem. Tenen por de perdre. Saben que votant en llibertat no hi tenen res a fer. Tots hem conegut el milhomes del pati de l'escola que era l'amo de la pilota i quan veia que perdia te l'agafava de les mans i et deia “doncs ara no jugo”. Ens hem fet grans, no som al pati de l'escola i la pilota és de tots. El 9-N, siguin els que siguin i votin allò que votin, els guanyadors seran els que vagin a votar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia