Opinió

Full de ruta

Catalunya, afer intern alemany

La catalanofòbia porta a la germanofòbia i la germanofòbia a l’eurofòbia. I així s’acaba reclamant l’‘Spexit’ judicial, la sortida d’Espanya de la UE en matèria de justícia

Llàstima que el socialdemòcrata alemany Martin Schulz, que posturejava amb lectures de Jaume Cabré i senyeres penjades al balcó de l’ajuntament on havia governat, renunciés a la cartera d’Afers Estrangers el febrer passat. Ara hauria tingut l’oportunitat de demostrar des del govern alemany tota aquella empatia cap a Catalunya que no va saber traduir en res quan va ser president del Parlament Europeu.

Catalunya ha passat de ser un presumpte afer intern espanyol a convertir-se en tot un afer intern alemany. La ministra de Justícia ha aplaudit l’alliberament de Carles Puigdemont. L’Estat espanyol, que encara s’està recuperant de la bufetada de l’Audiència de Schleswig-Holstein, ha descobert la separació de poders i el federalisme més enllà de les seves fronteres. Tots aquests menysteniments del PP al tribunal alemany pel fet de ser regional i per haver esmenat la plana a tot un Tribunal Suprem espanyol generen vergonya aliena. Què deuen pensar els tres jutges de Schleswig-Holstein quan senten Xavier García Albiol menyspreant-los? Què deu pensar el govern alemany quan Federico Jiménez Losantos fantasieja amb explosions a les cerveseries alemanyes? I quan llegeix les piulades de celebració per l’atropellament mortal a Münster fetes per l’expresident de Societat Civil Catalana, premiada pel Parlament Europeu? Espanya exporta les seves fòbies, no ho pot evitar. La catalanofòbia porta a la germanofòbia i la germanofòbia mena a l’eurofòbia. I així s’acaba plantejant la reforma de les euroordres, de Schengen o l’Spexit judicial, la sortida d’Espanya de la UE en matèria de justícia. Catalunya, quin afer més intern, sobretot quan s’hi pronuncia l’ONU. Mariano Rajoy i el jutge Llarena han donat dimensió continental al problema. El més intel·ligent que podrien fer és alliberar Oriol Junqueras per embolicar la troca de l’independentisme amb la investidura. Però la fòbia no els deixa veure el bosc, que és frondós.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia