Opinió

Regeneració municipal

La regeneració de la democràcia hauria de començar en els nivells més propers a la ciutadania, que són els municipis. L'equip de govern de cada municipi s'hauria de regir per criteris de prioritats polítiques i de bona gestió, molt semblants als utilitzats en el món empresarial, entre els quals destaca el de l'excel·lència que hauria d'acomplir els valors de les tres E. La E de l'Efectivitat, de convertir en realitat les promeses electorals. La E de l'Eficàcia de fer en cada moment el que toca fer. Finalment, la E de l'Eficiència de fer bé el que toca fer. Per aconseguir aquests requisits, els ajuntaments haurien de potenciar la figura de l'alcalde que hauria d'assumir el lideratge del seu equip de govern, escollit per ell mateix, d'entre els regidors més competents. Aquest plantejament requereix un sistema electoral basat en llistes obertes, en què la persona més votada sigui l'escollida directament pels ciutadans per ser alcalde. El nombre de vots de la resta de regidors, podria servir de pauta a l'alcalde electe per escollir els membres del seu equip de govern.

El bon funcionament d'un ajuntament ha d'estar dirigit per criteris polítics, necessaris per fixar prioritats i gestionat per personal competent de l'administració. Una vegada aconseguit un bon equip de govern liderat per l'alcalde, cal que les seves directius polítiques siguin realitzades de forma eficient per una organització municipal, constituïda per professionals competents en els seus àmbits de gestió. Malauradament avui dia la majoria d'ajuntaments necessiten una àmplia remodelació, per aconseguir resultats semblants a les reconversions empresarials, que bàsicament han consistit a augmentar la productivitat, amb importants disminucions de plantilles. El que de cap de les maneres no es pot consentir, és una classe política, professionalment incompetent, que cerca un treball remunerat en la política que difícilment trobaria en el mercat laboral. L'exercici de la política hauria de recuperar les arrels gregues, les d'esdevenir una dedicació eventual ciutadana, limitada en el temps, que no s'hauria de convertir en una professió. També la que la política és cosa de tots. Els ajuntaments necessiten bons polítics que facin política i bons professionals que la gestionin. Si no som capaços de començar a regenerar la democràcia, partint dels municipis, aquesta regeneració no serà possible.

(*) President d'EuroSenior



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.