Opinió

Mirades

L’aparador de l’arquitectura de casa

El jurat elogia l’obra privada i alerta que l’impuls de les institucions públiques ha minvat de manera preocupant

Els 24 projectes seleccionats pels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2024 continuen exposats a la sala d’exposicions Pia Almoina de la demarcació de Girona del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya, al costat de la catedral. Hi seran fins al 15 de setembre i val la pena visitar-la perquè, al marge dels projectes i del premi Opinió que es va atorgar per votació popular, es complementen amb nou panells retroil·luminats amb imatges de gran format de les obres premiades. Els Premis d’Arquitectura es van concedir per primera vegada el 1997 i des de llavors són l’aparador de l’arquitectura gironina, la memòria viva de l’evolució de l’arquitectura a les comarques gironines. En aquestes 26 edicions, s’hi han presentat més de 2.000 obres, de les quals 687 han passat a la categoria de seleccionades i se n’han premiat 156. Els jurats han estat formats sempre per arquitectes de reconegut prestigi i projecció internacional. Aquest any, el jurat el formaven Izascun Chinchilla, Anna Noguera i Sílvia Blanco.

El premi Arquitectures es va concedir ex aequo a Casa al Pradet, de Clara Crous Arquitectura, a Vilamacolum, i a Casa 1627, d’Harquitectes, a Pals. El jurat destaca de Casa al Pradet “la recerca tecnològica associada al desenvolupament del projecte i a la construcció, especialment adequada al context geogràfic i històric”. De Casa 1627, en destaca la intervenció feta en una antiga masia de l’Empordà “que integra hàbilment els nous espais, alguns dels quals molt singulars” i en valora la cura en els nous materials, formigó ciclopi, fusta i estucs, que harmonitzen amb el paisatge empordanès.

En el premi Arquitectures, el jurat va fer una menció a l’obra Intervenció a la Torre de les Hores, a Cervià de Ter, de Fortià Arquitectes, remarcant l’adaptació al monument i la nova escala de cargol que posa a l’abast de la ciutadania un mirador privilegiat. També fa una menció a Reconstruir Can Lluci, a Maià de Montcal, de Celobert Cooperativa i Marcel Prats Gómez.

El premi d’Interiors va ser per a Equilibri restaurant, a Olot, de Bayola Studio, per “la creació d’una atmosfera suggeridora”. El premi Paisatges va ser per a Ritual a Olot, de NUSA Arquitectures, per una intervenció que medita sobre com cultivar la terra, que hi dona valor i que convida a la reflexió col·lectiva. I el premi Efímers va ser per a Raig de llum, a Olot, de Francisco Spratley Studio. El premi Opinió va ser per a Mar de realitat a Girona, dels alumnes del màster en disseny i producció d’espais (UPC Scholl - CCCB).

El jurat, i també el conseller Joaquim Nadal en l’entrega de premis, va destacar que entre els premiats abundava la construcció de dimensions reduïdes i, en concret, l’habitatge unifamiliar, en contrast amb èpoques pretèrites en què l’obra pública destacava entre l’arquitectura de qualitat. I en aquest sentit el jurat feia un toc d’alerta a les administracions assenyalant que “aquest impuls públic ha desaparegut o minvat de manera preocupant”. I, de fet, feia una crida a les institucions perquè “facin un esforç per democratitzar l’accés als encàrrecs i perquè promoguin arquitectura de qualitat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.