Articles

El fantasma de l'assassinat d'Obama

Quadern de campanya

La detenció ahir de dos joves neonazis que pretenien assassinar el candidat negre a la Casa Blanca no és cap anècdota. El racisme –amb les seves derives més violentes– no és un fenomen nou ni aïllat en la història recent dels Estats Units. Al subconscient de la nació nord-americana hi ha gravada la mort violenta dels dos líders negres, Martin Luther King Jr. i Malcolm X, o dels germans Kennedy, que respresentaven, entre altres coses, un trencament amb la política segregacionista dels anys 60. Ara bé, ¿és creïble en ple 2008 l’amenaça d’un atemptat contra Barack Obama? Hilary Clinton va advertir-ho durant les primàries del Partit Demòcrata.

La por al magnicidi no ha desaparegut:
quan l’any 2000 veus autoritzades del Partit Republicà van demanar a Colin Powell que acceptés ser candidat a president o vicepresident, la raó que va adduir per a la seva negativa va ser la por de la seva dona a un possible atemptat. Així que el fantasma d’un eventual atac contra el candidat negre es manté, malgrat el pas dels anys. La pregunta que es fa ara tothom és: ¿beneficia electoralment Obama la desarticulació d’aquest complot, a una setmana de les eleccions? La resposta no és tan evident. Podria beneficiar-lo per la simpatia gairebé automàtica que pot rebre de l’electorat. Però també pot ser negatiu perquè, d’alguna manera, subratlla el component racial de la seva candidatura. Obama ha evitat fins ara incloure en el seu discurs la reclamació històrica dels drets dels negres. Al contrari. Precisament, per això, és un risc per a Obama que la raça aparegui just a la recta final de la cursa electoral.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.