Articles

De la llengua dels rètols

D'AVUI.cat

El propietari de Fincas/Finques Nevot, l'agència immobiliària que va ser sancionada amb una multa de 400 euros per no incloure la llengua catalana al seu rètol principal, ha decidit arribar fins on calgui abans de pagar una multa que, segons ha declarat, considera injustificada, ja que al seu parer la retolació en català que figura a l'entrada del seu establiment ja serveix per complir el que demana la llei.

A Catalunya som molts els ciutadans que considerem que el català ha de tenir una posició preeminent davant el castellà, però malauradament ens hem conformat amb una llei que converteix una anècdota, el rètol, en un símbol que de retruc alimenta l'argumentari dels que defensen la preeminència del castellà sobre el català que, alhora, conclouen que l'ús del castellà és sancionable a Catalunya. 

És a dir, que el pitjor que ha fet aquesta llei ha estat donar arguments a Mariano Rajoy i el seu entorn polític. Potser hauria estat molt més positiu i constructiu plantejar el tema de la retolació potenciant i incentivant l'ús de la llengua catalana en lloc de limitar-se a perseguir els qui no l'utilitzen. Els rètols, al capdavall, no són més que façana, i és obvi que en molts comerços la catalanitat no va més enllà del cartell de l'entrada. Curiosament aquest no és el cas de Fincas/Finques Nevot, un establiment on t'atenen en català només despenjar el telèfon, sense que hi hagi cap llei que hi obligui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.