Articles

Una tempesta 'amistosa'

La Federació Espanyola de Futbol ha vetat el partit amistós entre les seleccions de Catalunya i els Estats Units que li havia proposat la Catalana.

El seu president, Ángel María Villar,
ha adduït una coincidència amb el calendari de la Federació Internacional, però aquesta eventualitat és la mateixa que l’any passat no va impedir un altre partit, en aquest cas contra la selecció basca.

Fins ara les federacions espanyoles s’havien implicat a fons per frenar la iniciativa de les catalanes quan es tractava d’evitar un reconeixement internacional. El veto de l’amistós contra la selecció de futbol dels Estats Units comporta un punt d’inflexió en una llarga història d’intromissions.

La negativa ha suscitat interpretacions de tots els colors i gustos. Hi ha qui afirma, per exemple, que es tracta d’un episodi més de la guerra soterrada que mantenen el president de la Federació Catalana, Jordi Roché, i el de l’Espanyola, Ángel María Villar.

Hi ha qui diu també que les petites “victòries diplomàtiques” que han anat aconseguint algunes representacions esportives catalanes –com ara la presència de la selecció catalana de futbol sala a Argentina– ha indignat la premsa de Madrid més abrandada, que hauria influït en la decisió de Villar. Una decisió arbitrària, com la prohibició d’un partit amistós i inofensiu, hauria de servir com a “escarment de revoltosos”.

Sigui com sigui, el veto de la Federació Espanyola de Futbol és exactament això: una mesura arbitrària i desproporcionada, un exemple més de caciquisme constitucional.

Reflexió a part mereixen altres fets que se n’han derivat, com ara l’abstenció del director general de l’Espanyol, Pedro Tomás, en la votació que va decidir imposar el veto al partit. O l’escassa reacció de les forces polítiques catalanes. O la irrupció del president del Barça, Joan Laporta, que ha criticat els dirigents polítics en unes declaracions que insinuen intencions que molta gent comenta de fa temps.

Al marge d’aquestes consideracions, el que resulta del tot inacceptable és la decisió arbitrària d’una alta instància esportiva espanyola, que va més enllà fins i tot de les grans limitacions que han imposat tradicionalment en aquest àmbit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.