Articles

Els experts, dividits amb l’estil Chacón

People

Carme Chacón va trencar esquemes posant ferma la tropa amb una panxa de set mesos d’embaràs i dimarts ho va tornar a fer en presentar-se a la celebració de la Pasqua Militar amb un esmòquing negre, una austera brusa de David Delfín i un accentuat maquillatge.

El protocol exigit per a una celebració castrense com aquesta és de jaqué per als homes
, vestit llarg o sota genoll per a les dones i uniforme de gala per als militars. O sigui, que per seguir l’etiqueta la ministra hauria d’haver dut faldilla. Els seus col·laboradors asseguraven que el tall del seu vestit jaqueta amb pantalons, per ser tipus esmòquing i d’alta qualitat, era “equiparable al vestit llarg”, i ahir molts dissenyadors consultats per aquest diari coincidien a afirmar que no hi desentonava. “Du un pantaló de pota ampla molt elegant, no queda gens fora de lloc”, afirmava Antonio Miró, mentre que Aitor Muñoz (Ailanto) destacava el resultat final: “Se la veu molt guapa i no crida l’atenció en negatiu, perquè segurament és la proposta amb la qual se sentia més a gust”.

De la mateixa opinió és la reconeguda estilista Anna Vallés, que destaca la personalitat “agosarada, progressista i d’idees clares” que fins ara ha demostrat Chacón, i com aquesta es veu reflectida en l’elecció d’un vestuari diferent, que funciona. Vallés considera un comentari força masclista que es digui que la ministra vol ser noia Zapatero, com la polèmica Rachida Dati és noia Sarkozy. Precisament ahir la ministra més fashion del govern francès va tornar a la feina, saltant-se el permís de maternitat. “A finals dels 60, quan Yves Saint Laurent va col·locar l’esmòquing a la dona per primer cop, a algunes no les deixaven entrar als restaurants de luxe, però avui està totalment acceptat com a peça refinada”, comenta Vallés recordant Catherine Deneuve.

Roser Marcé ho corrobora, i assegura que al seu atelier del Born en fa molts “tant en blanc com en negre” per a catalanes que volen anar de festa, però fugen de les faldilles. Això precisament, que l’esmòquing sigui una peça festiva, és per a l’expert en vestimenta Ramon Piqué el que no el fa adequat en un acte tan institucional. El cap de sastreria a mida d’Ermenegildo Zegna creu que la tria ha col·locat Chacón, pel que fa a vestuari, per sota de la categoria que li correspon: “Si la volien masculinitzar l’haurien d’haver vestit amb un frac, no amb esmòquing, perquè, si no, no va al nivell dels altres ministres”, reflexiona, tot i que té molt clar que el frac no ha estat integrat a l’armari femení com l’esmòquing.

Però per a l’expert no hi ha cap necessitat de canviar la norma.
“¿O és que una dona amb un vestit llarg, elegant i femení, no pot representar bé el paper de ministra de Defensa?”, es pregunta quan li assenyalem l’empalagós classicisme dels vestits de la reina i la princesa Letícia, que, per cert, repetia per tercer cop el mateix conjunt (deu ser perquè Peñafiel ha criticat que el 2008 s’ha comprat 32 vestits?). “Si la ministra no es veia bé tan vestida, podia haver optat per una torereta de vellut negre, brusa blanca i una faldilla llarga i estreta en vermell, amb absència de joies. Un conjunt discret fidel al protocol que fins i tot l’hauria fet més alta”, apunta Piqué.

Curiosament, una faldilla llarga i negra és també el que li hauria posat Sandra Domínguez, la directora de la secció de moda femenina de Santa Eulàlia: “L’esmòquing li queda molt bé i vivim temps en què les fronteres es desdibuixen, però jo li hauria aconsellat una elegant faldilla sòbria”. Per a Piqué, el protocol no són més que “unes normes lògiques de convivència que ens donem entre tots, però si obrim el ventall arribarà el dia en què anirem a una festa de gala en xandall”.

Al marge de tot l’enrenou, la dona més feliç era ahir Purificación Garcia, l’autora de l’esmòquing, que es va assabentar de l’elecció de la ministra tornant de vacances a Mèxic: “Estic encantada. S’ho ha comprat ella i no en sabíem res. M’agrada com ho porta, però si em deixes triar jo li hauria posat una brusa de seda amb llaçada, més femenina”, diu la dissenyadora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.