Política

Chacón exhibeix patriotisme espanyol a la Pasqua Militar

Exèrcit espanyol

“Som el que vau ser, serem el que sou. Aquest és, en la seva senzillesa, l’himne abreujat de tota pàtria”. No es tracta, tot i semblar-ho, de l’inici d’una classe magistral, sinó que aquest és un dels fragments del discurs que la ministra de Defensa i membre del PSC, Carme Chacón, va oferir a la cúpula de l’exèrcit ahir, durant la celebració de la Pasqua Militar.

Chacón s’estrenava a la recepció que Joan Carles I ofereix cada any als comandants de les tropes per agrair-los la seva tasca i una de les característiques del seu debut va ser això, l’efervescència del patriotisme espanyol.
S’ha de dir que aquest cant a la pàtria no és originalment de Chacón, sinó de l’escriptor francès Ernest Renan. Es tracta d’un autor del segle XIX que, entre d’altres coses, va proposar una tesi alternativa al concepte de nació defensat pel romanticisme alemany. Renan assegurava que la nació no sorgeix de l’ètnia. Ni tan sols de la llengua. Sinó que respon a una creença per part d’una comunitat.

Possiblement, en moments de perplexitat com els que, segons l’IEC, viu la societat catalana, les cites de Renan facilitarien un debat fructífer. Però el discurs de la ministra catalana tenia uns altres destinataris. I és que, seguidament, el que també va assegurar és que les forces armades desperten “respecte i admiració en el poble espanyol”.

Casualitat o no, el discurs de Chacón arriba després de setmanes en què s’ha especulat sobre la possibilitat que la titular de Defensa acabi sent el relleu de José Luis Rodríguez Zapatero com a cap de cartell del PSOE a les properes eleccions espanyoles. Es diu que a favor hi té la imatge i la trajectòria. I que en contra hi juga el fet de ser catalana.
Més tropes, menys diners

D’altra banda, la ministra va alertar que, en temps de crisi econòmica, “l’austeritat i l’abnegació” han de caracteritzar l’exèrcit espanyol. No obstant això, va insistir en la intenció d’augmentar el nombre d’efectius a l’exterior per enviar més tropes a l’Àfrica a combatre la pirateria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.