Articles

La lliçó del BNG

D'AVUI.cat

Anxo Quintana va ser un bon alcalde. Allariz, un poble mitjà d’Ourense, va millorar gràcies a l’esforç d’un grup de militants del BNG que van encapçalar una petita revolta popular per expulsar l’alcalde del PP, el 1989. Anys més tard –2003– va succeir Xosé Manuel Beiras al capdavant d’un nacionalisme gallec emergent i honest.

Però Quintana també ha estat l’impulsor de la transformació interna del BNG
, que ha passat a ser allò que en diuen un partit de govern. Que ve a significar una organització dirigida per polítics professionals que tenen com a prioritat ocupar càrrecs i gestionar la màxima quantitat possible de diner públic.

La foto –injusta i demagògica, però real– de la transformació de Quintana s’ha reproduït mil vegades a la premsa madrilenya: el vicepresident de la Xunta amb calça curta dalt del iot d’un milionari. El BNG ja no era un partit assembleari, sinó una organització on es prenien les decisions jeràrquicament. I el pacte amb el PSOE va ser a canvi de molts càrrecs, però poca decisió. Ni tan sols els van deixar ficar el nas en la política lingüística. En fi, potser el BNG n’ha après alguna cosa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.