Política

El BNG reclama un "impost a les grans fortunes" i una reforma del finançament autonòmic

La intervenció de Jorquera ha obert la segona sessió del debat de la política general al Congrés. Avui intervindran els membres del grup mixt

El portaveu del BNG al Congrés, Francisco Jorquera, ha plantejat aquest dimecres al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, un "impost a les grans fortunes" amb la finalitat d'"incrementar la progressivitat en el conjunt del sistema fiscal" i una reforma "en profunditat" del finançament autonòmic.

La intervenció de Jorquera ha obert a les 9 del matí la segona sessió del debat de política general al Congrés. Seguidament es faran les intervencions dels membres del grup mixt. La sessió de dimarts va acabar a tres quarts de dotze de la nit, després de gairebé nou hores de discussió entre Zapatero i el PP, CiU, PNB i ERC-IU-ICV.

El diputat gallec ha proposat "canviar la política fiscal", exigint "més esforç fiscal als sectors amb més recursos". Per al portaveu gallec, "no és admissible" que mentre centenars de milers de llars no tenen ingressos, "les deu fortunes més grans del país acaparin el 3% del PIB". "Advoquem per incrementar la progressivitat en el conjunt del sistema fiscal i establir un impost de grans fortunes", ha resumit, entre d'altres mesures reformistes que ha plantejat a Zapatero per afrontar la crisi econòmica.

Jorquera ha assegurat que "cal una reforma a fons del sistema de finançament autonòmic", i ha recordat que són les comunitats les encarregades de gestionar els serveis públics bàsics i les polítiques fonamentals per controlar la crisi.

"Per això, cal dotar-les de més recursos, oblidant que l'Estat ha de reservar-se per ell almenys el 50% de la despesa", ha emfatitzat Jorquera, el qual ha demanat que es tingui en compte la dispersió i l'envelliment de la població en el repartiment de recursos.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.