Articles

Cercle viciós per a ‘ñetas’

D'AVUI.cat

Dos casos de joves assassinats per joves al mig del carrer ens tornen a saltar a la cara. A Barcelona, els Mossos acaben de detenir els sospitosos d’haver mort un noi peruà de 19 anys el dia de la celebració d’una victòria del Barça. A Madrid, el Tribunal Suprem ha confirmat les penes –de fins a 43 anys de presó– per la mort a ganivetades de Josep Maria Isanta a Berga, durant la celebració de la Patum de 2005. Els de Berga, joves del poble castellanoparlants, havien dit que volien “matar catalufos”, catalanoparlants dels quals se sentien rivals malgrat haver crescut al mateix poble.

Els de Barcelona pertanyen,
segons la investigació, als Ñetas, una de les bandes llatines instal·lades a la ciutat. Grups alimentats, en gran part, pels problemes d’integració: els seus membres també se senten lluny dels autòctons, els seus catalufos.

Quan es reclama més pressió policial
per combatre’ls només es fa més viciós el cercle. Més persecució només els allunyarà encara més de normes de convivència imprescindibles. Ja saben que portar armes està prohibit: el que cal és que arribin a compartir aquesta llei. I l’últim que necessiten és un enemic institucionalitzat per autojustificar-se. Compte amb el que demanem, que ens ho podrien arribar a donar.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.