Articles

Rodalies com a tauler de joc

D'AVUI.cat

Per si no n’hi havia prou, una nova força centrípeta intenta evitar un traspàs de Rodalies amb cara i ulls: els treballadors de Renfe. A primer cop d’ull, sembla incomprensible que un personal que ha tingut Magdalena Álvarez com a ministra cregui que hi pot perdre alguna cosa si passa a dependre de la Generalitat. Però l’únic que fan els sindicats –que aquesta matinada encara jugaven al gat i a la rata amb Foment i la vaga– és moure fitxa al tauler que més els convé.

Els dirigents polítics espanyols d’un i altre bàndol fa anys que juguen a fer-se la punyeta amb Catalunya i (fins fa poc) Euskadi. Un i altre bàndol han cedit petites dosis d’autogovern quan no els ha quedat més remei, però sempre fent-se els estrets i avisant que serà l’última vegada: s’ha de passar de l’Estat reivindicatiu a l’Estat cooperatiu, diu De la Vega. L'Espanya plurinacional no se la creu ni déu. Així és com s’està traspassant Rodalies.

I com que és evident que tibar aquesta corda pot complicar la vida als governants espanyols, els treballadors de Renfe han vist clara l’oportunitat. Vés a saber quins privilegis pretenen obtenir amb aquesta pressió que no respon a cap conflicte laboral real. Vés a saber quins n’aconseguiran.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.