Articles

Qui paga Madrid 2016?

A la tres

Ahir el cantant David Bisbal va encapçalar la jornada de suport a Madrid 2016 –batejada com a Día de la corazonada– en espera que, divendres vinent, el Comitè Olímpic Internacional (CIO) prengui la decisió definitiva. La campanya internacional en favor de la capital espanyola ha estat intensa i unànime, fins al punt que ha tingut el vistiplau explícit del govern català, ERC inclosa.

A principis d’any, el govern espanyol
es va comprometre oficialment a invertir un total de 15.435 milions d’euros en la celebració dels Jocs. Una quantitat que se sumaria a 1.720 milions més de l’Ajuntament i, finalment, 1.177 milions addicionals per part de la Comunitat de Madrid. Una inversió fabulosa si es té en compte que aquest mateix dissabte el Consell de Ministres va anunciar una pujada de l’IVA, de les rendes del capital i l’eliminació de la deducció de 400 euros a l’IRPF que significarà, en el seu conjunt, un total de 6.500 milions d’euros, bastant menys de la meitat del que costaria Madrid 2016.

A diferència de la Barcelona dels anys vuitanta,
Madrid té tota mena d’infraestructures ja construïdes, com les tres anelles concèntriques de circumval·lació: M-30, M-40 i M-50, a les quals cal sumar la M-45, aquesta de peatge. També té una xarxa de transport públic envejable –que es destaca en la campanya en favor de Madrid 2016– que connecta amb el metro 26 de les 28 seus olímpiques que es proposen. I l’aeroport és modern i d’enormes dimensions. De fet, l’única gran obra que quedaria per fer seria la Vila Olímpica. Però ningú no detecta que la capital espanyola necessiti una nova promoció de pisos per vendre.

Així doncs, tots els diners anirien a parar
a una ciutat inflada d’infraestructures i els hauria de pagar un Estat amb un dèficit brutal. En fi, confiem en el seny del CIO.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.