Opinió

Les monges fregadores

L'Església catòlica, apostòlica i romana té la seva manera de funcionar, que, després de dos mil deu anys d'història, s'ha mostrat suficient per mantenir un gran protagonisme mundial.

Òbviament, els qui han de decidir sobre el funcionament intern de l'Església són els qui hi pertanyen, alguns dels quals, al llarg de la història, se n'han separat, per desavinença, després d'haver-ne format part, i han marxat cap a casa o, si no, han impulsat una altra Església diferent. Altres, que també hi pertanyen, en són crítics, però es mantenen en el nivell de la discrepància, sense arribar a la dissidència.

Finalment hi ha els qui no se senten part integrant de l'Església, però que, com encara passa a Catalunya, hi conviuen socialment per inèrcia, ja que des del calendari laboral fins al calendari del gremi de pastissers, la influència de l'Església catòlica encara és hegemònica.

Sense cap intenció d'entrar en el debat intern sobre el paper de la dona en l'Església, que ja se'l resoldran els seguidors i aficionats vaticans, la transmissió, ahir per TV3, de la visita papal a la basílica de la Sagrada Família, va oferir-nos unes imatges que, com a mínim, es contradiuen amb totes les polítiques d'igualtat que les administracions públiques publiciten. Amb ulls d'espectador creient (creient en l'autoritat de l'Església o en l'autoritat de TV3), es va poder veure com Benet XVI escampava el sant l'oli amb generositat sobre l'altar i, al cap d'uns minuts, entraven en escena les monges benedictines de Sant Pere de les Puel·les, amb draps, i fregaven l'altar, i, fins i tot, fregaven les taques d'oli escampades per terra.

Que les que han consagrat la seva vida al treball freguin, ens pot semblar lògic. Però, en una cerimònia en què tots els protagonistes principals eren homes, que l'aparició de les dones es limiti a fregar i parar taula, és atribuir a les dones el rol exclusiu del servei domèstic. És d'imaginar que les monges ho van fer encantades, però no hi té res a dir el CAC sobre el pecat de gènere transmès a través de la televisió pública en horari de màxima audiència (o en programació d'interès general)?



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.