Opinió

Hipòtesi

Posem que vostè és americà, o suís, o francès. I que té simpatia per un partit, que és el partit que governa. Fa molts anys que governa, dècades i tot, però fins ara ningú no l'ha pogut descavalcar del poder. Fins que s'acaba notant el desgast i la manca d'idees, i les enquestes ja no són favorables. Sembla que el candidat no funciona, que no connecta, per molt que sigui qui ostenta el poder. El partit li expressa la necessitat que plegui però ell i el seu equip (fonamentat en una facció del mateix partit) mantenen la voluntat d'impulsar la mateixa candidatura.

Al partit se li acudeix cridar un altre home, prou conegut dins del mateix àmbit ideològic, per substituir el cap de cartell. Es planteja l'operació d'amagat del candidat oficial. Però aquest substitut no vol fer cap pas si no té garanties de guanyar, cosa que el partit no pot oferir-li. De manera que el candidat, aliè a aquestes operacions però conscient de la desconfiança del seu partit, no només es referma en les seves intencions sinó que demana suport explícit. Cosa que la seva formació li nega, sumant-hi l'aparició d'un tercer en discòrdia, del mateix partit, que planteja resoldre el problema amb unes primàries. Les primàries es plantegen així, entre un candidat en hores baixes i un aspirant (en aquest cas una aspirant) que ni tan sols pertany geogràficament a l'àrea electoral que es pretén governar. I enmig d'aquesta lluita, el partit presenta enquestes i més enquestes certificant les males expectatives del candidat. Que fins ara encara és candidat, i encara és el primer home que té el partit en aquell govern. M'he oblidat d'afegir-hi una cosa: només falten tres mesos per a la cita electoral i l'adversari no té dubtes de candidatura.

Guanyi qui guanyi aquest debat intern, sigui quin sigui el candidat: vostès realment farien confiança a una formació que improvisa tant en termes d'equip, de candidatura i conseqüentment també de programa de govern? És seriós que un candidat no tingui partit, i un partit no tingui candidat (ni per tant proposta), a només tres mesos de les eleccions? Poden succeir aquestes coses? Doncs succeeixen: i encara Hereu i Tura deuen fins i tot pensar que tot plegat els dóna ressò mediàtic. Hi ha gent per a absolutament tot.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.