Opinió

Quatre barres i feixismes

Algun lector no va llegir prou bé o no va entendre prou bé el meu últim article Damnatio memoriae, on parlava de l'excés que suposa confondre la superació de la dictadura amb l'eliminació completa del seu record. Sobretot pel que fa a l'art. No crec que sigui equilibrat retirar l'estàtua de la Victòria, d'en Frederic Marès, que fins ara estava situada a la cruïlla passeig de Gràcia-Diagonal. L'estàtua ja no conté referències explícites al feixisme, cosa que aquest lector discuteix perquè “la dona saluda amb el braç alçat”. Bé: en primer lloc, una referència explícita (i per tant digna d'eliminar) seria una placa sobre els “caídos por España”, un aligot o una efígie eqüestre de Franco. Però una estàtua amb el braç alçat, vejam: no hi havia braços alçats a l'època romana? No hi ha una gran quantitat d'estàtues saludant amb un “Ave” no precisament democràtic? I les hem d'eliminar? Aconseguirem transformar la pretesa “memòria històrica” en total desmemòria. Ens cal desinfectar tant? Ens cal oblidar-ho tot? Ens cal fins i tot oblidar que a Franco no el vam vèncer, sinó que va morir al llit? Ens cal oblidar que el feixisme va durar 40 anys en aquest país, i que això no pot ser només fruit de la repressió? Qui pretén que ens oblidem d'aquesta dictadura, que n'esborrem tot rastre, com si no hagués passat, com si tots haguessin estat republicans o demòcrates? Al capdavall, quan es pretén substituir el monument que hi ha al centre del riu Ebre al seu pas per Tortosa (un monument sense tampoc cap referència explícita al feixisme) per un monument que emuli el 14 d'abril republicà, quina mena de memòria estem fent? No estem fent veure que aquí de franquistes no n'hi va haver? Franco va ser nefast i condemnable, però els republicans o els antifranquistes han de ser l'única cosa que hem de recordar? És l'únic art que hem de preservar? Dalí i Pla han de ser llençats a la foguera? Sert també? I Marès?

Aviat s'inauguraran les quatre barres davant les fonts de Montjuïc, que foren retirades per la dictadura de Primo de Rivera: és en aquesta memòria en la que crec.

Justícia històrica sí: desinfectació ideològica contra l'art, no. La guerra ja va destruir prou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.