Opinió

L'hora del planeta

Els humans hem decidit fer un gest transcendent en la lluita contra el canvi climàtic: apagar els llums durant una hora a l'any, el que s'anomena L'Hora del Planeta.

Segons explica la notícia publicada ahir en aquest mateix diari, “una llista llarguíssima d'edificis singulars d'arreu del món van quedar ahir [dissabte per al lector] al vespre a les fosques durant una hora per participar en la jornada mundial de lluita contra el canvi climàtic organitzada pel Fons Mundial per a la Natura (WWF)”.

Segons continua la notícia, “la previsió de l'organització era que 4.000 ciutats de 130 països diferents, distribuïts per tots els continents, s'afegissin a la iniciativa”.

Dia mundial, o dia internacional, és el nom que es dóna a la celebració o a la commemoració d'una bona causa promoguda per alguna organització internacional, habitualment vinculada a les Nacions Unides, per tal que es fixi i se segueixi a tot el món (o a la major part dels gairebé 200 països que hi ha reconeguts per l'ONU).

A banda dels dies mundials (o internacionals), també hi ha les setmanes mundials, els anys mundials i les dècades mundials que, en conjunt, formen un calendari paral·lel interminable i creixent, al qual se sumen els dies, les setmanes i els anys que, sense ser mundials o internacionals, són propis dels països concrets.

Com hauria dit Joan Fuster, racionalment hauríem de ser escèptics sobre el resultat d'aquesta mena d'iniciatives, però què han d'organitzar les institucions i els poders fàctics que les emparen? Millor que facin això que no que no facin res.

Si l'any té 8.760 hores absolutes, no cal ser gaire entès en aritmètica per saber el valor d'una hora relativa. I no cal fer demagògia, perquè es tracta d'un símbol i prou. Però, precisament perquè es tracta d'un símbol, cal vigilar que no es produeixi l'efecte contrari.

La lluita contra el canvi climàtic només val una hora a l'any? Ni una setmana sencera, com la setmana blanca? Ni un dia sencer, com el dia dels Innocents? Potser caldria una autoritat planetària sobre els temps ponderats dedicats a cada alta missió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.