Opinió

Korrika

La sensibilitat dels catalans en la defensa i promoció de la llengua basca podria ser més gran. Actualment és gairebé impossible aprendre l'èuscar a Catalunya, per exemple, en l'àmbit universitari i, no cal dir, en cicles d'ensenyament primaris o secundaris. Si oficialment el panorama és pobre, en l'àmbit privat no és gaire més engrescador. Una de les poques excepcions són els cursos que imparteix Euskal Etxea a Barcelona, emparats en la política lingüística que fa el govern basc. Alguns són cursos presencials per a adults i, fins i tot, hi ha alguns cursos programats per a nois i noies. I també hi ha cursos a distància, igualment emparats per Eusko Jaurlaritza i situats en el programa de projecció exterior de l'èuscar, que permeten als catalans no residents a Barcelona fer uns estudis reglats, els mateixos que es poden fer en qualsevol lloc del món fora d'Euskal Herria.

Tot i així, el coneixement de l'èuscar a Catalunya no és del tot testimonial perquè hi ha nuclis de persones que, a iniciativa pròpia i superant les dificultats, s'han ocupat durant els últims anys d'aprendre i d'ajudar a aprendre l'única llengua preindoeuropea supervivent a Europa. Val a dir que, paradoxalment, els àmbits d'ús de l'èuscar a Catalunya han augmentat en els últims a partir d'un fet no pròpiament acadèmic: la possibilitat que ofereix Gol TV.

Més enllà del dia a dia, tindrà lloc el proper cap de setmana i la setmana entrant la Korrika, una marxa que recorre els territoris lingüístics bascoparlants i que, des de fa uns anys, té un seguiment simbòlic a Catalunya, precisament impulsat per Euskal Etxea a Barcelona. Similar al Correllengua, la Korrika és una bona oportunitat per millorar, si no el coneixement de la llengua basca a Catalunya, sí almenys el grau de sensibilització dels catalans. No es tracta de posar el mateix èmfasi en el coneixement de l'èuscar que el que es posa en l'aprenentatge i ensenyament de la llengua anglesa (d'altra banda, amb resultats dubtosos) però, per raons històriques, els catalans potser sí que haurien de donar alguna prioritat a la promoció de l'èuscar. Com també hauria de succeir a la inversa, amb la promoció del català a Euskal Herria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.