Opinió

sempre guanyen els mateixos.

frederic porta

El trencaclosques complet

Admira que resulti tan car, en un club com aquest, guanyar tres lligues seguides. I que s'obtingués el rècord de quatre d'aquella curiosa manera. També sobten les minses tres copes d'Europa. Sí, potser aviat seran quatre. Cap desig d'aigualir el vi quan just s'ha acabat la modèlica rua i avui toca festa a l'estadi. De ben segur, aquesta reflexió pertany a l'endemà de Wembley i tocaria fer-la als màxims responsables. En positiu. Totalment en positiu. Perquè mai com ara el Barça ha estat tan a prop de quadrar el trencaclosques de les 50.000 petites peces d'aquest complex, complicadíssim club. La solució de continuïtat en l'èxit jeu a les mans de dues persones, només dues. El president i l'entrenador. Rosell, si troba d'una vegada el lloc institucional per ser capaç d'oferir al seu tècnic allò que li demani, mentre gestiona el club i el treu del pou deficitari. Al mandatari l'esperen sense treva dos fronts d'altura. El primer, reforçar la plantilla de valent per evitar que l'enèsim assalt del Madrid sigui el definitiu. El segon, tan important com l'esmentat, aturar els cops baixos de Florentino així que sorgeixin. És fàcil d'imaginar que els ideòlegs de la Casa Blanca, gent sense cap mena d'escrúpols, ja han fixat la pròxima diana, el proper objectiu. Es diu Guardiola. Si li acaben la paciència i trenquen l'estabilitat, creuen, posaran punt final al bell somni català. S'hi dedicaran ara en cos i ànima, que així són de previsibles.

Per força, el president i el tècnic hauran d'anar a l'una com ungla i carn, perquè si les conxorxes són terribles, també poden resultar fantàstiques les compensacions en la seva unió d'interessos. De la seva comunió absoluta, sense escletxes, es pot forjar aquest puzle complet, perseguit en el decurs de 120 anys utòpics i que ara tenen a tocar. Rosell, si sap guardar el mas. Guardiola, si entén de manera definitiva que la seva missió professional és consolidar aquest Barça, aliè a futurs personalismes, que si no guanya, serà a prop de fer-ho durant anys. Tanta càrrega de Madrid, tanta dèria i tant de Mourinho obeeix a la visceral por que genera allà aquesta visió. Falta només una miqueta per poc que ho desitgin aquest parell. Si saben separar el gra de la palla, l'important del prescindible, l'històric de l'anecdòtic. D'ells dos, depèn.

RENOVACIÓ Toca avançar-nos a la jugada. La tasca més feixuga de la propera temporada consistirà a convèncer un home que aquesta és la tasca de la seva vida, que encara queda un munt de bona feina per fer i que no es pot ficar al cap de deixar-ho córrer per la injustificada temença de sortir algun dia en globus. Ell és un home amb una missió a la vida, amb un ample equip de confiança al darrere, li agradi o no, ho cregui o no, i ni a ell mateix li convé tenir el barcelonisme tot el curs amb l'ai al cor i l'ànima, pendent que torni a renovar. O no.
TAPAR Gens subtil això de passejar la copa quan l'adversari és a punt de guanyar la lliga. Tant se val: ara resulta que el pitxitxi és el rien ne va plus, cauen fitxatges a dojo, d'aquí no res començaran els rumors de grans traspassos i la central lechera no deixarà de conspirar, moguda des de l'ombra per Florentino. Un cop descoberts, ja no els cal ni dissimular. Abans encara guardaven una mica les formes. Ara és tan evident tot que arriba a sorprendre. Ni gasten el mínim d'energia a tapar les vergonyes. O les aparences.
WEMBLEY La «tralla inhumana» de què parla Guardiola resulta una evidència i para compte que avui no es noti a l'estadi per satisfacció de Lotina i el Dépor. Convenia la festa, el ballar i el riure després de tanta tensió. La rua, perfecta en el seu format familiar. La feinada comença demà per recuperar aquest intangible anomenat frescor mental de cara a la final de Champions. Tot i així, quan aquests futbolistes diuen en públic «ens veurem aquí el 29», t'oblides que encara els espera un rival temible i que no veus ja, de cap manera, la quarta al sac.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.