Opinió

A tocar dels 40 graus

La calor és un fenomen natural? Aquesta és una bona pregunta que caldria fer-se i, sobretot, que caldria respondre. El que és cert és que la calor afecta directament les formes de vida i, especialment, la productivitat. L'exemple més clar són les escoles, que tanquen a l'estiu per diverses raons, sobretot pels convenis laborals dels mestres, però, també, perquè quan fa calor a les aules no es pot treballar.

A les escoles, almenys a les públiques, no ha arribat la climatització assistida (és a dir, els aparell d'aire condicionat). Si a voltes no hi ha pressupost per a material, és lògic que tampoc n'hi hagi per comprar una mica de frescor. En canvi, la refrigeració ha arribat a totes les oficines de l'administració. No hi ha dependència oficial en què no hi hagi climatització (fins i tot en les hores sense atenció al públic). Algú n'ha avaluat el cost? No entenc per què cap col·lectiu d'aquests que es queixen per tot (per exemple, pels cotxes oficials) no demanen la supressió de la climatització a les oficines de l'administració. L'aire fresc (i el calent) també es paguen amb diner públic, també els paguem entre tots (que és la frase recurrent de moda).

Una cosa semblant passa a les oficines bancàries i d'entitats financeres, totes amb climatització i, moltes, en fallida i demanant diner públic per a subsistir. Per què no estalviaven en climatització? Per què ningú no ho exigeix?

En el món actual, enmig de tants “indignats”, ningú s'indigna pel fet que tothom qui pot es fa un microclima a mida, a la feina, a casa o al cotxe. Fa unes dècades, es treballava, es vivia i es circulava sense aire condicionat. Avui, qui no es refrigera artificialment, s'exposa a ser considerat un raret. Tothom es queixa del cost de la vida, de les retallades en l'estat del benestar, però a la refrigeració artificial ningú no hi vol renunciar. I, el més greu, ningú se sent responsable d'haver construït un model de vida en què l'aparell de l'aire condicionat ha esdevingut una primera necessitat.

La humanitat va sobreviure a les glaciacions sense estufes, però l'onada de calor exterminarà els ignorants del confort tèrmic bioclimàtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.