Opinió

Primeres necessitats

Volar (amb avió) és una primera necessitat? Depèn. És com el pa. En societats com la nostra, en què el consum de pa és tan elevat (fins i tot se'n llença, diàriament, cosa que fa unes dècades era una immoralitat o un “pecat”), podríem arribar a pensar que el pa és un producte de primera necessitat. Tanta és la necessitat actual de pa nostre de cada dia que el podem comprar als llocs més inversemblants, incloses les gasolineres, on, per cert, venen un altre producte de primera necessitat: el combustible per als vehicles. És curiós. Per a nosaltres el pa és un producte de primera necessitat, i per a molts milions de persones al món no ho és, ni ho serà mai, pel simple fet que mai en tastaran. I amb el combustible passa igual: milions de persones al món no han tingut ni tindran cotxe particular en la vida.

Les primeres necessitats ens les creem nosaltres mateixos i són un símptoma de la societat, de l'espai i del temps en què vivim. Són primeres necessitats subjectives. Quan les podem assolir són sinònim de benestar, i quan no les podem abastar són símptoma d'indignació. Per això, actualment, en temps de crisi, vivim un gran desconcert cada vegada que tenim notícia de la caiguda d'alguna d'aquelles formes de vida que havíem homologat de primera necessitat.

Durant moltes generacions, volar (amb avió) era considerat una excepcionalitat. Moltes persones (famílies senceres) no havien agafat mai un avió en la vida, i si ho havien fet, ho recordaven i ho explicaven sempre perquè, probablement, no repetirien l'experiència. Durant molts anys, el màxim contacte amb els avions era una sortida de matí de diumenge a la terrassa de l'aeroport per veure aterrar i enlairar-se les aeronaus i per envejar els viatgers. Després, volar (amb avió) es va universalitzar, cosa que està bé si no es fa per estricta supèrbia. I, finalment, sembla que volar s'ha acabat assemblant a agafar el metro (amb els diners justos per pagar el bitllet o al límit d'acabar saltant-se la tanca sense pagar).

El capitalisme mal entès té això. Acaba universalitzant alguns productes de la societat del benestar i convertint-los en primeres necessitats per a persones i famílies que serien mes felices sense dependre'n. Gent que no es pot pagar aquesta primera necessitat induïda. I alhora que el capital privat es lucra amb la maniobra, es beneficia de diner públic en nom del bé comú (comú?). Estic pensant en Spanair o en el Costa Concordia, les més recents concrecions d'aquesta barreja de negocis alimentats de la mitja misèria i de la mitja hipocresia de la gent del carrer i la seva indignació d'estar per casa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.