Opinió

LA COLUMNA

El país del gallet fàcil

Estats Units té la maquinària militar més poderosa del món, amb una despesa de defensa que supera la del conjunt dels països que els segueixen més de prop. També té la indústria armamentista més important del planeta. Aquests són fets objectius de la situació mundial.

Un altre fet objectiu, però menys conegut, és que als EUA, amb una població de poc més de 300 milions d'habitants, hi ha gairebé 300 milions d'armes de foc en mans de particulars. Això permet que un individu aparentment normal es cregui un personatge d'una pel·lícula com ara Batman, es presenti, armat fins a les dents, al cinema on es projecta el film i mati 12 persones i en fereixi una cinquantena, tal com va fer John Holmes el 21 de juliol a la localitat d'Aurora (Colorado).

Després de la massacre, proliferen els analistes que pontifiquen, en to saberut, que les armes de foc formen part de l'ADN nord-americà. Tot això no són més que romanços d'analistes teòrics. El fet és que cada dos dies moren als EUA per arma de foc la mateixa quantitat de persones que Holmes va liquidar a Aurora. I ningú no posa fre a la massacre. Els polítics no poden reunir ni el coratge ni el consens i, a banda de l'existència de poderosos lobbies armamentistes, hi ha una majoria de gent que considera les armes com un dret ciutadà que gaudeix d'una acreditada tradició.

La massacre quotidiana continuarà, puntejada per matances monstruoses com la d'Aurora, que esdevenen impactes mediàtics globals. Això explica l'existència d'eslògans sinistres com ara el de “la meva idea del control d'armes és un gallet que vagi dur”. El que costa de creure és que el país que es vol i es diu paradigma de la democràcia sigui en realitat el país del gallet fàcil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.