LA COLUMNA
Involució cultural
Els qui tinguin memòria recordaran un concepte que es va fer cèlebre durant els anys de revolta del segle passat: revolució cultural. Ara, els temps de crisi del segle XXI ens porten un concepte invers que es planteja com el temor d'una catàstrofe imminent: la involució cultural que es produirà arran de la forta pujada de l'IVA a partir de l'1 de setembre.
La pujada de l'IVA és un fortíssim impacte que afectarà tots els àmbits de la cultura, produint efectes com ara el descens de l'oferta i el consum culturals, l'encariment de productes i serveis essencials per a la societat, la precarització laboral dels qui es dediquen a la cultura i l'empobriment i l'augment de les desigualtats culturals de la societat.
Tal com han assenyalat moltes veus vinculades a la creació i les indústries culturals, la cultura no és un luxe, sinó un dret i una necessitat social de primera magnitud. La cultura és una prova de salut i vitalitat d'una societat, una constel·lació que no pot dependre de la lluentor d'un o uns quants estels, sinó de la multiplicitat de tot un conjunt de lluminàries brillants. Una persona que es queda sense feina o que necessita tractament mèdic i no el pot rebre s'exposa a un risc individual; una societat que es barra l'accés a la cultura queda lliurada a l'extinció col·lectiva.
No és possible ignorar que les mesures que provocaran la involució cultural tenen un component ideològic que s'afegeix als retrocessos en matèria educativa, sanitària i social, així com a la decidida campanya de desballestament dels drets nacionals i autonòmics. Aquests retrocessos demostren el pes de sectors clarament involucionistes en els àmbits del poder estatal. L'anunciada destrucció de la cultura augmenta els temors d'un esclat social que els escenaris més pessimistes vaticinen per a la tardor.