Opinió

Els trets dels Mossos

“L'opacitat sobre actuacions policials pot acabar generalitzant
les sospites”

Ahir va comparèixer al Parlament la senyora Ester Quintana, que va perdre un ull durant els aldarulls del 14-N per l'impacte d'un projectil que encara ningú amb autoritat per fer-ho no ha aclarit amb totes les lletres si era o no era una pilota de goma llançada pels efectius antiavalots dels Mossos d'Esquadra. Paral·lelament, cinc agents van ser imputats ahir pel jutge per la mort a trets d'un fugitiu armat que havia disparat primer. És barrejar naps amb cols?

Hi ha pocs dubtes que l'actuació policial d'aquesta setmana al Pirineu ha estat raonable atenent a les circumstàncies, encara que la mort d'una persona, per més perillosa que sigui, no pugui ser motiu de satisfacció ni orgull, i que per això calgui una investigació judicial a fons. Pocs dubtes, per tant, sobre la feina dels agents al Berguedà. Poques certeses, en canvi, sobre el que va canviar la vida a Ester Quintana.

Els dos casos no tenen cap relació, però sí que influeixen en la sensació de confiança en relació amb la policia catalana. I això no és tant qüestió de la pròpia policia com de la direcció política. Qualsevol opacitat o obstrucció política per l'esclariment de fets tan greus pot acabar allargant l'ombra del dubte i les sospites sobre permissivitat amb la contundència. La credibilitat de la policia i la confiança en aquest cos és tan fonamental en una societat democràtica que la transparència ha de ser diàfana, encara que els fets de vegades no agradin. A la senyora Ester Quintana cap veritat no li retornarà l'ull, però encara hi ha temps perquè, tant a ella com a la resta de la ciutadania, no ens prenguin la confiança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.