Opinió

Full de ruta

El caos al Congrés

Rajoy es mofa de Mas, però potser li demanarà consell per mantenir els nervis a ratlla

La mateixa cançó. Mariano Rajoy ha lamentat una vegada i una altra la paràlisi que viu el Parlament per les dificultats de Junts pel Sí i la CUP per tancar un acord d'estabilitat. És una crítica fal·laç perquè el president espanyol sap que un pacte català qüestionaria la unitat de l'Espanya que tant diu defensar. Les divergències entre les forces sobiranistes se centren en l'estratègia per iniciar la complicada via unilateral per fer viable el procés independentista a banda de la votació inicial de la investidura i, per tant, elevar al quadrat el conflicte polític català. El dilema està entre això o deixar-ho estar i sotmetre els catalans a un nou veredicte de les urnes al març, a veure què. El cas és que Rajoy pot patir tant o més que Mas per mantenir-se a La Moncloa. Si les enquestes l'encerten, el sacseig que viurà demà el Congrés espanyol amb la fi del bipartidisme es pot concretar en una aritmètica diabòlica que sotmeti la cambra baixa a un stand by tan complex com el que viu Catalunya o a una espera inquietant com la que durant 81 dies va patir Susana Díaz a Andalusia.

N'hi pot haver per riure una bona estona. Rajoy es mofa de Mas, però al final potser li haurà de demanar consell sobre com mantenir els nervis a ratlla. Tancat com està a arribar amb el PSOE a una entesa a l'alemanya, el PP s'ha venut abans d'hora al capritx de Ciutadans. Albert Rivera, sabent-se desitjat, es va negar primer a exhibir-se com a crossa. C's va insistir a rebutjar aliances com les que va tancar a la Comunitat de Madrid i Andalusia. Ara sembla que sospesa abstenir-se per facilitar la investidura del presidenciable de la llista més votada, si ho són el PP i el PSOE. En cas que Rajoy guanyés però no sumés amb C's, es podria formar l'aliança de “perdedors” que tanta por fa al de Pontevedra. Si no se'n desdiu, Podem s'ha compromès a supeditar qualsevol acord a la celebració d'un referèndum a Catalunya. I si resulta que DL, ERC, Bildu i el PNB poden jugar-hi també algun paper que fa unes setmanes semblava impossible? L'ombra d'un pacte PP-PSOE sempre hi és, però ja poden preparar les crispetes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia