Keep calm
I el dret a la informació?
Els qui fan bandera de la Constitució espanyola i l'esgrimeixen per negar el dret dels catalans a votar o bé per consagrar la unitat d'Espanya, s'obliden de molts altres articles del text constitucional que són incomplerts sistemàticament.
Un dels casos més flagrants és la vulneració que es fa d'un dret fonamental recollit a l'article 20.1: el dret dels ciutadans a “rebre lliurement informació veraç per qualsevol mitjà de difusió”. Un dret constitucional considerat, hi insisteixo, “fonamental” que cada dia neguen els mitjans espanyols als ciutadans d'arreu de l'Estat.
Premsa, ràdios i televisions d'àmbit estatal dediquen pàgines i més pàgines, minuts de ràdio i franges televisives en prime time al debat sobiranista català, i en la immensa majoria dels casos no hi apareix cap independentista. Només els polítics catalans unionistes –o bé, en casos excepcionals, els federalistes– tenen veu als mitjans de comunicació espanyols, fet que atempta greument contra la pluralitat informativa, distorsiona la imatge del procés que viu Catalunya i nega el dret constitucional als ciutadans a rebre informació veraç.
L'associació de juristes Drets ha posat en marxa un Observatori de Pluralitat que recopila aquest tipus de dades, i la primera que han fet pública ja és escruixidora: en tres mesos a la tertúlia política La Sexta Noche hi han aparegut divuit polítics catalans. Dels divuit, catorze són unionistes (C's i PP) i quatre són defensors de la tercera via (ICV i Unió). D'independentistes cap ni un, zero, ni rastre. D'acord que és una televisió privada, però l'espai radioelèctric que utilitza és públic i concedit en llicència pel Ministeri d'Indústria, que hauria de vetllar pel compliment de la Constitució. Però pel que es veu, la Constitució només és sagrada en
alguns articles.