De set en set
20-N
Aquesta combinació de “dígits-guionet-lletra”, la del 20-N, probablement va ser la iniciadora d'una moda que s'ha imposat per a anomenar dates assenyalades, sobretot en l'àmbit de la política. Així, per exemple, ara tothom sap de què es parla quan es parla del 20-D (per referència a les pròximes eleccions a Corts espanyoles) o quan es parla de 9-N (per referència a la consulta sobre la independència que va tenir lloc l'any passat).
Avui dia, el significat de la fórmula alfanumèrica 20-N, probablement no és conegut per la majoria de la gent, tot i que la setmana entrant els mitjans de comunicació en parlaran. Cal saber que fa referència al dia 20 de novembre de l'any 1975, la data oficial de la mort de Francisco Franco, el general de l'exèrcit que, en règim de dictadura, va governar Espanya des del primer terç del segle XX fins a la mort biològica, al llit.
En els anys posteriors a la mort de Franco, a Barcelona (i en altres indrets de l'Estat espanyol), quan s'acostava l'aniversari de la mort del dictador, als carrers de les ciutats o a on fos apareixien pintades amb el lema “20-N”, i la gent corrent temia que es pogués produir algun fet desestabilitzador (per exemple, un nou cop d'estat militar que estronqués els episodis embrionaris de la democràcia) o un fet sobrenatural (per exemple, que Franco, cabdill per la gràcia de Déu, ressuscités).
Aquelles pintades amenaçadores “20-N” evidenciaven que el franquisme havia sobreviscut i no es resignava a deixar passar pàgina de manera fàcil i senzilla. Quaranta anys després (divendres de la setmana que ve), les pintades “20-N”, si és que n'hi ha, seran anecdòtiques; altra cosa és que s'hagin adaptat a les noves tecnologies i es concretin en forma de piulada subversiva o alguna expressió pròpia de les xarxes socials.
Interpretar si al cap de quatre dècades de la mort de Franco el franquisme és un fenomen sociològic i polític obsolet o si s'ha transformat per mitjà de la democràcia formal en un llop amb pell d'ovella és un exercici crític que els afortunats que gaudim del confort democràtic no hauríem de negligir.