Política

judici al 9-n

Puigdemont diu al govern espanyol que encara és “a temps de rectificar”

El president de la Generalitat emplaça la Moncloa a dialogar “a través d'una taula política”

Artur Mas afirma que la democràcia espanyola “és més petita” després del judici pel 9-N

El president de la Generalitat ha assegurat aquest divendres que el govern espanyol encara és “a temps” de “rectificar” i ha fet una crida al diàleg a través d'una “taula política”.

Puigdemont ha comparegut aquesta tarda al costat del seu predecessor, Artur Mas, després de rebre l'expresident i els altres tres exmembres del govern encausats pel 9-N, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs, al Palau de la Generalitat.

En un breu discurs al principi de la roda de premsa, ha volgut donar les gràcies als afectats pel procés judicial “per haver defensat la dignitat del poble de Catalunya”. “Ens sentíem jutjats i ens hem sentit representats en les vostres paraules”, ha subratllat.

Puigdmont ha apuntat el judici d'aquesta setmana no tractava del compliment o no de les resolucions del Tribunal Constitucional (TC) sinó de “l'èxit del 9-N”. Segons ell, si no fos així, el govern espanyol s'hauria molt abans al banc dels acusats pel seu incompliment de sentències del Constitucional.

Per Puigdemont, l'Estat no hauria d'interpretar com un desafiament que 2,3 milions de persones votin i si ho fa, és aquest Estat el que té un problema, no qui possibilitat l votació. Ha afegit que la Moncloa va poder aprofitar la gran participació en el 9-N per “edificar solucions sòlides” però en canvi va triar una opció, la persecució judicial, que ha qualificat d'“immens error”.

No obstant això, ha considerat que “el govern espanyol encara és a temps de rectificar, fins i tot en temps de descompte”. “Hem de dialogar a través d'una taula política. Cal escoltar. Hi som a temps. Espero que rectifiquin”, ha dit.

Democràcia “més petita”

En aquesta línia, Artur Mas ha opinat que després del judici del 9-N, “la democràcia espanyola és, si és que ja no ho era abans, una mica més petita”.

L'expresident de la Generalitat ha dit que esperen, “malgrat tot, sentències absolutòries” perquè no són “culpables de cap delicte” sinó “responsable d'uns fets polítics”.

En qualsevol cas, ha assegurat que allò que li generaria més temor és “sentir-se íntimament culpable d'haver fet fer res mal fet”. “Hi hagi la condemna que hi hagi, aquesta no la tindré, perquè sé que vam fer el que havíem de fer i ho tornaria a fer en les mateixes condicions”, ha proclamat.

Rèplica a Tajani

Durant la roda de premsa s'ha preguntat a Puigdemont per les paraules del president del Parlament europeu, Antonio Tajani, que ha advertit la Generalitat que la Constitució espanyola forma part de l'ordenament jurídic europeu i que, en incomplir-la, també s'incompleix la legislació europea.

Puigdemont ha replicat que, segons un informe de la mateixa Eurocambra l'Estat, espanyol és el tercer país de la Unió Europea “que més incompleix” la legislació comunitària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia