Política

Procés sobiranista

1-O

Festa grossa a Tiana

Els veïns protegeixen l’única seu electoral organitzant-hi activitats lúdiques tot el dia

Es convida la gent a passar la nit davant del centre per evitar-ne el precintament

Un bus gratuït donarà servei a tothom qui avui vulgui anar a votar a la zona poliesportiva, allunyada del centre. També hi ha un grup de voluntaris amb cotxes

Sardanes, cinema, xocolatada, passejades amb ruc i tota mena d’activitats en la jornada de reflexió

Tiana és un poble d’orografia difícil i geografia dispersa; tot són pujades i baixades, i les zones amb cases no és que estiguin lluny del centre, però diguem que per anar a peu d’un lloc a l’altre cal un cert temps i unes bones cames. A la zona esportiva, on hi ha l’institut, segons on es visqui s’hi ha d’anar en cotxe. I, si s’hi va a peu, s’ha d’anar per una passarel·la, perquè està ja enfilant la carretera de la Conreria, als afores. Per això avui serà de gran ajuda el bus gratuït que de vuit del matí a dos quarts de nou del vespre anirà fent viatges des de la Creu de Terme, a l’entrada del poble venint de Montgat, fins a l’institut Tiana, l’únic col·legi electoral. Organitzat per les entitats, farà les parades habituals del B29, el bus que travessa el poble. Si tot i així hi ha gent que té dificultats per poder pujar a votar, un grup de voluntaris han muntat un servei de cotxes per anar a buscar la gent a casa i dur-la al col·legi.

L’institut Tiana està en un cul-de-sac: al final d’un carrer que acaba a la muntanya, flanquejat pel camp de futbol i la deixalleria. Ahir hi havia des de bon matí partits de futbol i altres activitats esportives, al poliesportiu i a la piscina, i trobar-hi aparcament era difícil. Semblava Barcelona per allò que, quan un cotxe surt, ja n’hi ha un altre fent cua per posar-s’hi. Però la falta d’aparcament i la llunyania no van espantar ningú i la gent es va mobilitzar per anar pujant durant tot el dia fins al que es va anomenar La Festa Grossa, organitzada per les entitats a favor del referèndum a les portes de l’institut per evitar-ne un possible precintament.

A les nou del matí, els organitzadors ja tenien muntada la taula on se servia xocolata desfeta i pastes. Després d’esmorzar, van començar les activitats: ping-pong, escacs, un taller de reparació de bicicletes, passejades amb ruc i tota mena d’activitats per a tots els gustos, sobretot per als més petits, perquè la gent gran el que feia era, sobretot, parlar, parlar i parlar. I decidir què es faria si passava A o què es faria si passava B i enviar missatges de WhatsApp per donar consells i instruccions perquè tothom sabés la situació a temps real. La gent estava contenta, convençuda que avui es podrà votar. “El que no sé és què volen fer amb tanta Guàrdia Civil”, dubtava la Pili. “Jo crec que els volen pel que passi a partir del dia 2, per si declarem la independència”, considerava el Jordi.

En Pere, un dels veïns més estimats perquè és d’aquells que sempre han estat a tot arreu, va ser dels primers a arribar. A primera hora, també hi havia els caps visibles de les entitats i els partits que de fa dies fan campanya i que són els que han organitzat les penjades de cartells, han col·locat les pancartes i ho han fet possible tot. En Jordi, en Gemi, l’Isaac, la Gemma, en Miquel, la Farners, la Núria, en Xus..., i en Toffoli, el cronista del poble. Els veïns van anar pujant al llarg de tot el matí i més al llarg de la tarda, equipats ja amb el sac de dormir i la màrfega. Cal dir que aquest cop totes les entitats han anat a l’una, cosa que sovint costa en una població que en pocs anys ha duplicat el nombre d’habitants. Tiana, una de les poques localitats on l’alcaldessa no ha cedit cap local municipal per fer el referèndum, a banda d’encaixar el resultat de la votació, haurà de fer front, en els pròxims dies, a la recomposició de l’Ajuntament, que ha quedat trencat. Però això és una altra història.

A les dues del migdia, a l’esplanada de l’institut, hi havia un dinar de carmanyola, però, com explicava la Gemma: “Qui vingui sense res podrà menjar de tot, perquè ens han portat tantes coses que hi ha menjar de sobres.” Es van posar en un cantó les taules de ping-pong i es van col·locar al centre de l’esplanada les taules per dinar.

Molta gent va aprofitar el migdia per fer una pausa. “Vaig a casa i després faré una bona migdiada, perquè la tarda i la nit seran llargues. Passi el que passi, jo a les cinc de la matinada seré aquí”, assegurava en Xus, mobilitzat des de primera hora. L’Anna també va marxar a casa amb la promesa de pujar després. “Sense bossa groga del sí... No fos cas que em diguin que estic fent propaganda durant la jornada de reflexió”, deia.

‘Aires de cim’

A la tarda va cantar la Societat Coral Joventut Tianenca i hi va haver ballada de sardanes. En un poble on l’Agrupació Amics de la Sardana és una de les entitats més actives, aquesta activitat no hi podia faltar. Tampoc hi va faltar la projecció del documental Aires de cim, la pel·lícula de la gesta que van fer els sardanistes i el Centre Excursionista: ballar la sardana Tiana, del compositor Francesc Mas Ros, al cim d’una agulla de Montserrat.

La Nit d’Estels, fins i tot amb pluja, es preveia sense incidents, tot i que se sabia que els Mossos hi anirien ben d’hora, ben d’hora. Els dorments van quedar sota la protecció d’El Més Petit de Tots, el capgròs del personatge de Lola Anglada fet pels artistes de Can Boter, col·locat a l’entrada de l’institut.

22.00
hores
d’ahir començava, a la sala Albéniz d’El Casal, la representació d’‘El sopar dels idiotes’, de la Societat Recreativa Nou Pins. Molts tianencs van dedicar ahir una estona al teatre, esdeveniment que també va servir per fer temps i pujar tard cap a l’institut a passar la nit i esperar que es faci de dia perquè avui el poble pugui votar amb tranquil·litat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Netanyahu avisa Hezbol·là i l’Iran que l’atac al Líban “no és el final de la història”

barcelona
política

Illa assegura que complirà amb ERC tot i el “soroll” que genera el pacte de finançament

barcelona
orient mitjà

Israel i Hezbol·là eleven la tensió amb l'intercanvi de foc més gran de les últimes dècades

barcelona
alemanya

Estat Islàmic reivindica l’autoria de l’atac mortal a Solingen

barcelona
política

Victor Puga i Abel García, nous fitxatges del govern d’Illa

barcelona
guerra a europa

Nou intercanvi de presoners entre Rússia i Ucraïna

barcelona
guerra a gaza

Hamàs envia una delegació al Caire per reunir-se amb els mediadors

barcelona
política

Junts debatrà dilluns el reglament del congrés que l’ha de “rellançar” com a alternativa al PSC

barcelona
estats Units

Robert F. Kennedy Jr. s’uneix a Trump en un acte de campanya a Arizona

barcelona