Política

10-J: lema sobiranista i senyera

“Som una nació. Nosaltres decidim” obrirà la gran manifestació de demà al costat de la bandera rere la qual aniran Montilla, Benach i els expresidents Inclourà l'aspiració a la plena sobirania

CiU s'inhibeix de decidir la ubicació final de Montilla per treure tensió

La gran manifestació de demà a Barcelona se celebrarà sota el paraigua del dret a decidir, i la reivindicació sobiranista serà a la capçalera. Òmnium, els partits i el sindicats van arribar ahir finalment a una solució de mínims per mantenir l'eslògan Som una nació. Nosaltres decidim a l'inici de la marxa, acompanyat d'una senyera darrere de la qual s'ubicaran els representants institucionals.

El PSC no ha trobat prou suports per a la pressió que feia des de dilluns amb l'objectiu de canviar el lema sobiranista per una bandera sense cap reivindicació concreta. I, després de quatre hores de converses, els socialistes van acceptar ahir la solució final, que de fet és molt similar a la que Òmnium Cultural proposava des de feia dies. Es va aconseguir quan sembla que avui es coneixerà el redactat complet de la sentència del TC.

D'esquerra a dreta, en sentit perpendicular al carrer, la capçalera de la manifestació estarà formada per una pancarta que proclamarà “Som una nació”, i, al costat, membres d'entitats portaran una bandera catalana horitzontal rere la qual desfilaran José Montilla, Ernest Benach, Jordi Pujol, Pasqual Maragall, Heribert Barrera i Joan Rigol. La capçalera quedarà completada en el flanc dret per una segona pancarta on constarà l'eslògan que tantes butllofes ha provocat aquests dies: “Nosaltres decidim”.

Just al darrere d'aquest petit bloc inicial, s'ubicarà una gran pancarta que desplegarà un altre cop el lema sobiranista de la manifestació, rere la qual hi aniran Artur Mas, Josep Antoni Duran, Manuela de Madre, Joan Puigcercós i Joan Herrera, així com els consellers que hi participin, a més de la direcció d'Òmnium encapçalada per Muriel Casals, i representants de les diverses entitats. Obriran d'aquesta manera el camí a la gran munió de gent, començant per un bloc d'Òmnium Cultural al qual seguiran els dels diversos partits per ordre d'importància, els sindicats i la resta d'entitats.

CiU es va inhibir durant la reunió preparatòria d'ahir a l'hora de decidir el paper institucional assignat a Montilla a la marxa, “per intentar donar comoditat a les inquietuds del president”, segons va declarar David Madí a la sortida. A la trobada també hi va ser present el vicepresident del Parlament Higini Clotas (PSC), i el dirigent d'ERC Eduard López.

Al final de la manifestació es llegirà una declaració, a la qual ha tingut accés aquest diari, que secunda totalment l'aposta que va fer Òmnium Cultural amb la majoria de partits, amb una clara defensa del dret a decidir. “Ens hem unit davant d'una demanda legítima i compartida: el nostre dret a decidir com a poble”, assenyala, mentre considera la sentència del TC contra l'Estatut un atac a la sobirania del poble de Catalunya. “Catalunya, com tota nació, té el dret –inalienable per cap Constitució– de decidir lliurement el seu futur i aspirar, si vol, a la plena sobirania”, conclou.

Després de la polèmica a causa dels diferents projectes nacionals que hi ha en disputa a Catalunya, tots els dirigents polítics van fer ahir crides a la participació a la manifestació. Montilla va assegurar, en la inauguració d'un centre de formació, que “lluitar per la dignitat d'un país implica sortir al carrer quan es rep una agressió”. I Mas va apuntar des de la Segarra que la marxa ha de ser “un gran èxit”.

LA XIFRA

1.151
entitats
s'havien adherit ahir a la manifestació contra la sentència del TC i a favor del dret a decidir, que se celebrarà demà organitzada per Òmnium Cultural.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

L’independentisme civil recupera la unitat per a la mobilització de la Diada

barcelona
estat espanyol

Els nous vocals del CGP juren el càrrec

barcelona
POLÍTICA

«Girona pel Canvi» demana un canvi real i que Sílvia Paneque sigui alcaldessa

GIRONA
judicial

Amnistiats els independentistes encausats pel sabotatge a la Vuelta a Solsona

barcelona
estats units

Els demòcrates canvien el reglament per confirmar Harris a primers d’agost

barcelona
estats units

Biden “passa el relleu” a Harris per “unir el país” i “salvar la democràcia”

barcelona
política

Jové descarta plantejar prejudicials al TSJE sobre la Llei d’Amnistia

barcelona
POLÍTICA

Demanen que un espai públic de Calella porti el nom de Montserrat Candini

Calella
Janina Cornellà
Cap de l’oposició a Castellfollit de la roca (Junts)

“Castellfollit de la Roca no té cap model de poble”

Castellfollit de la Roca