Política

Castro trenca el seu silenci per parlar del canvi climàtic

Qualifica "d'idea sinistre" la proposta nord-americana de convertir aliments com el blat en combustible alternatiu com l'etanol

El líder cubà, Fidel Castro, ha trencat avui el seu silenci amb un article en el diari oficial Granma, quan es compleixen vuit mesos de la cessió provisional del poder al seu germà Raúl, per una enfermetat que es manté com a “secret d'Estat”.

El títol de l'article de Castro és Condemnats a mort prematura per gana i sed més de 3.000 milions de persones en el món i apareix avui en l'òrgan oficial del Partit Comunista de Cuba. Segons van avançar fonts oficials, en el text el líder cubà tracta l'estratègia de Washington per impulsar l'ús de combustibles alternatius, com l'etanol, i la seva repercussió en els països pobres, així com les conseqüències del canvi climàtic. Castro, que a l'agost farà 81 anys, no fa cap referència en el seu escrit al seu estat de salut ni a temes de política interna cubana.

Concretament, el text que es publicarà dijous indica: “He meditat bastant després de la reunió del president [George] Bush amb els fabricants nord-americans de cotxes”, i qualifica d'”idea sinistra” la proposta de convertir aliments en combustible “establerta com a política exterior dels Estats Units”. Així, Castro fa referència a la reunió que el 26 de març passat va mantenir Bush amb principals productors d'automòbils, on es va defensar l'impuls de l'etanol i els combustibles alternatius.

“Reduir i a més reciclar tots els motors que consumeixen electricitat i combustible és una necessitat elemental i urgent de tota la humanitat. La tragèdia no és reduir aquestes despeses d'energia, sinó voler convertir els aliments en combustible”, afirma Castro. Al seu entendre, caldria una producció enorme de blat per produir etanol i nombroses inversions “a l'abast només de les empreses més poderoses”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.