Política

Discreta celebració del 81è aniversari de Fidel Castro

Discretes i escasses celebracions recordaven a Cuba que el líder de la Revolució complia 81 anys

Sense notícies de Castro. O gairebé. Discretes i escasses celebracions han recordat a Cuba que el líder de la Revolució compleix 81 anys, quan fa més de dos mesos que no hi ha noves imatges que permetin entreveure com es recupera de la malaltia que el manté allunyat de la presidència del país des del 31 de juliol de 2006.

El govern, presidit des d’aleshores pel seu germà petit, Raúl, ha optat per obviar les celebracions oficials de l’aniversari (fet que no succeïa des de feia molt temps) i per dotar la commemoració d’un perfil baix. Només hi ha hagut un castell de focs artificials a mitjanit a la badia de l’Havana, algunes activitats culturals i l’emissió a la televisió d’un parell de documentals sobre la figura de Fidel.

Present a través dels articles a la premsa que va començar a publicar el març passat, Fidel optava ahir per guardar silenci. L’1 d’agost reconeixia en una de les seves “reflexions” sentir-se “assetjat” amb les preguntes sobre quan tornarà a la primera línia política, cosa que diversos analistes asseguren que ja no es produirà. Certament, Castro no està a la vista, que no vol dir que estigui absent. Deté el poder a l’ombra.

Malgrat que es parla ben poc de la malaltia intestinal que el va dur al quiròfan en diverses ocasions i es debat en privat quina és la seva edat exacta (diuen que té un any menys del que diu el seu document d’identitat, alterat perquè pogués anar abans a l’escola), a l’illa tothom coincideix que, com més temps estigui a la rereguarda, més improbable és que torni. El mateix Castro va expressar per escrit que Raúl li consulta qualsevol decisió important, cosa que referma la idea que ha posat distància i es dedica a marcar les línies mestres del règim. Fins al punt que el seu paper crepuscular ha estat comparat amb el del líder xinès Mao Zedong, que al final de la seva vida va bloquejar les reformes econòmiques que Deng Xiaoping volia tirar endavant. Si alguna cosa és clara, és el que diu la seva neboda, Mariela Castro: “Hem d’assumir que s’acosta la pèrdua del nostre líder”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.