Política

Montilla confia que Maragall rectificarà sobre l'Estatut

El president del govern admet que comparteix molt poc la posició del seu antecessor però demana a CiU i PP que el respectin

Les darreres declaracions de Pasqual Maragall sobre l'Estatut van eclipsar ahir la sessió de control a l'executiu ahir al Parlament. El president de la Generalitat, José Montilla, va esquivar els intents de CiU i el PP de burxar en la polèmica i va optar per fer pinya i destacar davant la cambra catalana que l'aportació a Catalunya del seu antecessor serà més i més valorada amb el temps.

En aquest punt, es va mostrar convençut que l'expresident acabarà reconeixent que la seva aportació és molt important. No només això, sinó com ell mateix defensava des de l'executiu, que els esforços per elaborar el nou marc d'autogovern "han valgut la pena".

El cap del govern català va deixar clar que compartia "molt poc" les paraules de Maragall, però va reiterar el seu respecte cap a ell i les seves declaracions i va demanar a tots els partits que respectessin la figura de l'exlíder. Montilla no va voler entrar gaire en la brega amb la formació popular i la federació nacionalista, tot i que va protagonitzar alguns episodis tensos.

Al líder del PP, Josep Piqué, va recordar-li que la sessió era de control al govern i no al primer secretari del PSC. I que l'executiu fa "el que toca ara": fer efectiu i aplicable l'Estatut. Piqué es va mostrar estupefacte pel rebuig de Montilla a posicionar-se. Pel PP, al final, el nou Estatut s'ha convertit en un "problema".

Al president de CiU, Artur Mas, va replicar-li que ell no havia de comentar l'actualitat política ja que la seva missió és dirigir el govern i no fer de comentarista o tertulià. Mas, prèviament, li havia retret que durant una setmana "no hagués dit ni ase ni bèstia" sobre la polèmica suscitada per Maragall, fet que va titllar de "preocupant". El líder de la federació va apel·lar a Montilla que es pronunciés per respecte als ciutadans que van votar sí a l'Estatut al referèndum perquè el president de llavors va demanar aquest sí.

Mas també va reclamar de nou al president unitat d'acció i de missatge i que lideri aquests objectius dins del tripartit. El cap del govern català va tornar-li la pilota retraient-li que parli de discrepàncies la formació que demana al Parlament l'autodeterminació i que a Madrid no descarta una possible entrada a l'executiu central.

El portaveu d'ERC, Joan Ridao, si bé es va interessar pels calendaris dels pactes nacionals proposats per Montilla, no va deixar passar l'ocasió per aclarir que la seva formació comparteix "a mitges" les paraules de Maragall. "El que no va valer la pena segurament va ser el pacte Mas-Zapatero, que va malmetre l'Estatut", va apuntar. Sobre els pactes nacionals, Montilla va apuntar que preveu que es tanqui el d'infraestructures al segon semestre del 2008. El president també va defensar la gestió del conseller Huguet evitant els últims incidents.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.