Política

Maragall diu ara que s'hauria hagut de reformar la Constitució abans de canviar l'Estatut

Tura rebutja les declaracions de l'expresident de la Generalitat mentre Rajoy les apludeix

L'expresident de la Generalitat de Catalunya Pasqual Maragall considera que no paga la pena l'esforç fet per reformar l'Estatut. Si més no així ho ha explicat en el diari italià Europa, on fa un exercici d'autocrítica i assegura que va ser un error impulsar la reforma estatuària sense canviar abans la Constitució.

Al seu entendre, el que s'hauria d'haver fet és modificar l'article 2 de la Constitució espanyola per deixar clara l'existència dins de l'Estat de tres nacionalitats històriques: Catalunya, el País Basc i Galícia. És a dir, que Maragall recupera ara la seva idea del federalisme asimètric com a model polític per a l'Estat espanyol.

Maragall -que difon aquesta reflexió quan va ser ell, precisament qui, des de la presidència del govern, en va impulsar la reforma- també considera que l'actual situació del nou Estatut és provisional perquè està pendent del que hi digui el Tribunal Constitucional.

Així doncs, les paraules de Maragall coincideixen amb les del també expresident de la Generalitat Jordi Pujol, qui ha criticat severament el nou Estatut en algunes ocasions.

No obstant això, en conèixer les afirmacions de Maragall, l'actual líder de l'oposició, Artur Mas, s'ha mostrat "sorprès" i "perplex". Segons Mas, "l'error" és l'actitud que el PSOE i el PSC mantenen en el desplegament del text. El cap de l'oposició ha recordat, a més, la dificultat que hauria suposat posar d'acord el PP i el PSOE per reformar la Constitució.

Tura i Rajoy
Per la seva banda, la consellera de Justícia, Montserrat Tura (PSC), ha assegurat en declaracions a Catalunya Ràdio que no està "gens d'acord" amb les declaracions de l'expresident de la Generalitat "en un moment en què el que necessitem són molts ànims i pensar que del Tribunal Constitucional sortirem i en sortirem bé".

El president del PP, Mariano Rajoy, avui de visita per les comarques de Lleida, ha titllat de "valenta i honrada" l'actitud de l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall per les seves declaracions sobre l'Estatut. Rajoy ha dit que sentia "una certa satisfacció interior perquè el que va dir Maragall, alguns ja feia molt temps que ho deiem i se'ns va criticar molt".

El líder de l'oposició ha insistit que "és bo que es facin aquest tipus de reflexions tot i que ara ja no té remei". "De totes maneres, reconforten", ha afirmat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.