Política

Irlanda del Nord ja té govern

Ian Paisley, líder del partit majoritari, és el ministre principal i té d'adjunt Martin McGuinness, del Sinn Féin

L'Assemblea d'Irlanda del Nord es reuneix avui per formar el primer govern autonòmic, tal com van pactar el 26 de març els líders del Partit Democràtic Unionista (DUP), el reverend Ian Paisley, i del Sinn Féin, Gerry Adams.

Segons l'acord arribat al març, Paisley prendrà possessió com a ministre del nou govern d'Irlanda del Nord i el número dos del partit republicà, Martin McGuinness, serà viceministre. Durant l'acte, tots dos mandataris han acceptat les condicions recollides en les anomenades Obligacions del càrrec, que obliguen als membres de l'Executiu de l'Ulster a reconèixer, entre d'altres coses, l'autoritat de la Policia i la Justícia d'Irlanda del Nord.

A la sessió de l'Assemblea de l'Ulster hi assisteixen els primers ministres del Regne Unit, Tony Blair, i d'Irlanda, Bertie Ahern, a més d'altres personalitats destacades, com el ministre britànic per a l'Ulster, Peter Hain.

Paisley i McGuinness encapçalaran un executiu format per deu ministres dels partits Unionista, el Sinn Féin i els moderats Partit Unionista de l'Ulster (UUP) i el Socialdemòcrata i Laborista (SDLP). Tots deu també han pres possessió del càrrec aquest matí.

Peter Robinson, Nigel Dodds, Edwin Poots i Arlene Foster (tots del DUP) seran els titulars de Finances, Empreses, Cultura i Medi Ambient. El fill de Paisley, Ian, i el republicà Gerry Kelly, ex presoner de l'IRA, ocuparan els dos llocs de secretari d'Estat a l'Oficina del Ministre i viceministre principal.

Per la seva banda, el Sinn Fein ha escollit Conor Murphy, Michelle Gildernew i Catriona Ruane com a titulars de Desenvolupament Regional, Agricultura i Educació, respectivamente. El líder de l'UUP, Reg Empey, s'encarregarà de la cartera de Treball i Formació i el seu company Michael McGimpsey es farà càrrec de Sanitat. El partit Socialdemòcrata i Laborista dirigirà el ministeri de Desenvolupament Social, amb Margaret Ritchie al capdavant.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.