Política

Del Olmo ordena la retirada de l'últim número de 'El Jueves' per una caricatura dels Prínceps

La Federació de Sindicats de Periodistes qualifica la mesura d'"inquisitorial" i "antidemocràtica"

El jutge de l'Audiència Nacional Juan del Olmo ha ordenat "el segrest" de l'últim número de la revista El Jueves per injúries al Príncep, ja que considera que a la portada de la publicació hi ha dibuixada una caricatura "denigrant" del successor de la Corona, que hi ha apareix mantenint relacions sexuals.

D'acord amb l'acte judicial, també s'ha ordenat la prohibició de la difusió d'aquest número, que es podia trobar des de dimecres als quioscos, i que la policía de Madrid i Barcelona procedeixin a recollir el motllo de la revista dels tallers de Pinto (Madrid) i Molins de Rei (Barcelona). També s'exigeix al director de la publicació que identifiqui els autors de la caricatura, que podien haver incorregut en un delicte contra la Corona en els articles 490.3 i 491 del Codi Penal, que preveu penes de fins a 2 anys de presó a qui cometi calumnies o injuries contra el rei i els seus descendents.

En l'acte, se subratlla que la caricatura en què apareixen els Prínceps d'Astúries mostra una actitud "clarament denigrant i objectivament infame".

L'editor d’El Jueves, Óscar Nebreda, ha explicat que la revista pretén "fer el paper del bufó del rei i això és el que ha fet".

"2.500 € per nen"
A la portada de la revista satírica, a més dels dibuixos dels Prínceps s'atribueix un diàleg a Felip de Borbó en què –sota el títol 2.500 € per nen– li diu a la seva dona "Te n'adones? si et quedes prenyada... Això serà el més semblant a treballar que he fet en la meva vida".

El fiscal Miguel Ángel Carballo, que ha actuat a instàncies de la Fiscalia General de l'Estat, té previst ampliar aquesta tarda la seva petició de retirada de la revista a les pàgines web o altres mitjans de difusió.

A hores ja és gairebé impossible trobar un exemplar als quioscos.

L'autor de la vinyeta, el dibuixant Guillermo, ha afirmat en unes declaracions a Elmundo.es que la decisió no afavoreix la Casa Reial perquè ara "apareixerà arreu". A més no entén de quins motllos parla l'acte judicial perquè "fa anys que no se'n fan servir", "valdria més que em tallessin la mà dreta", ha ironitzat.

Atemptat contra la llibertat d'expressió
El portaveu d'ERC en el Congrés, Joan Tardà, ha asseguretat que el segrest de l'últim número d'aquesta revista és un "atemptat" contra la llibertat d'expressió comés pel "búnker judicial", que segons afirma, deixa la Justícia espanyola "en molt mal lloc". "És una vergonya, a Europa això seria inconcebible", ha afegit.

Advertències de la Casa Reial
La direcció de la revista El Jueves havia rebut ja en alguna ocasió crides d'atenció de la Casa Real per caricatures que es van considerar incorrectes, segons fonts d'aquesta publicació.

Mesura "inquisitorial" i "antidemocràtica"
Segons la Federació de Sindicats de Periodistes , la mesura de segrestar els exemplars de la revista recula cap a una època de "pràctiques inquisitorials que es van exercir apel·lant a la moral, les bones costumes i contra posicions democràtiques".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.