Política

L'Estat il·legalitzarà ANB si es demostra que forma part de l'entramat etarra

El PP detecta una aproximació del PSOE a les seves tesis

El ministre de l’Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, va anunciar ahir que el govern espanyol il·legalitzarà Acció Nacionalista Basca (ANB) “sense dubtar ni un segon” quan disposi d’elements que permetin demostrar davant els tribunals que la formació abertzale “és part d’ETA”. Tot i això, Rubalcaba va recordar que l’executiu “no pot fer passes en fals” en una matèria tan delicada políticament.

El ministre va reconèixer que la relació entre ANB i ETA és un tema que “està damunt la taula”, i el fiscal i els jutges l’estan investigant. Però va advertir que hi ha d’haver seguretat jurídica per instar a la il·legalització d’un partit. “Quan l’Estat va als tribunals ha de tenir la certesa que guanyarà”, va subratllar el titular d’Interior en declaracions a RNE. Rubalcaba és el més partidari de la il·legalització d’ANB al govern central, mentre que José Luis Rodríguez Zapatero i la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega no ho veuen tan clar. S’escuden en diverses sentències del Tribunal Constitucional, que estableixen que la llei exigeix que es donin un conjunt de circumstàncies rellevants i no una de sola per procedir a la il·legalització d’un partit. Les mateixes sentències diuen que la no condemna del terrorisme, per si sola, no és motiu suficient per il·legalitzar.

El ministre de l’Interior va remarcar que les relacions entre l’executiu socialista i els populars en política antiterrorista “s’han recuperat després de moments difícils”. I no només Rubalcaba va parlar ahir d’un acostament en la lluita contra ETA entre govern i oposició. Des del PP, el secretari de comunicació, Gabriel Elorriaga, va destacar una aproximació del PSOE a les tesis populars, mentre apuntava que la solució és “recuperar la unitat i l’estratègia d’aïllar políticament l’entorn etarra”. El secretari de comunicació popular va mostrar el seu desig que l’acostament al govern del PSOE sigui un “presagi” de la recuperació de la unitat política per derrotar ETA policialment.

Disputa judicial
El debat de la il·legalització d’ANB també ha arribat a les associacions judicials, que ahir van donar versions totalment oposades. Des de l’associació Jutges per la Democràcia (JpD), van considerar “insuficient” per il·legalitzar la formació abertzale el fet que no condemnés l’últim atemptat d’ETA perquè “només és un indici” i en caldrien “alguns altres” relatius al finançament o la infraestructura. En canvi, la majoritària Associació Professional de la Magistratura (APM) va instar el govern espanyol a promoure’n de manera “urgent i immediata” la il·legalització, ja que considera que hi ha raons “suficientment fonamentades”. Segons l’APM, ja existien elements per plantejar-ne la il·legalització abans de la negativa a condemnar l’atemptat de Durango.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.