Política

El Suprem retreu a l'executiu que no hagi il·legalitzat ANB

El Tribunal Suprem va decidir ahir, hores després d’il·legalitzar totes les candidatures d’Abertzale Socialisten (AS), que també anul·lava les 133 candidatures del partit Acció Nacionalista Basca (ANB) impugnades per la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat. Per justificar aquesta última decisió, l’Alt Tribunal assegura en un acte que són els membres més rellevants de la il·legalitzada Batasuna els qui han “gestat i dirigit” aquesta formació com la seva successora. Afegeix que ANB sempre s’ha mantingut en l’entorn de Batasuna i que li va donar suport quan la formació va ser il·legalitzada.

Per aquesta raó la resolució de la coneguda com a sala del 61 del Suprem, que va estar tota la nit deliberant sobre el futur de les llistes d’ANB, suggereix al govern espanyol i a la Fiscalia que haurien d’haver instat la il·legalització d’ANB ja que, afirmen, és el mecanisme que preveu l’ordenament jurídic en aquests casos.
Segons l’escrit de la sala del Suprem, quan es detecta que una formació pretén “defraudar” els efectes de la il·legalització d’un altre partit, els magistrats entenen que cal evitar que vagi a les eleccions. Això s’hauria fet, segons insinuen, si el fiscal general de l’Estat i l’Advocacia de l’Estat haguessin instat la il·legalització d’ANB. En aquest sentit, els setze magistrats que componen la sala plantegen en la seva resolució -de 156 pàgines- que Batasuna ha fet servir un partit legal, com és ANB, per tornar a les institucions a partir de les eleccions del 27-M.

La decisió sobre ANB va arribar cap a les 7 del matí després d’una llarga discussió a la sala del 61, tot i que finalment van arribar a un acord unànime. Aquest enfrontament contrastava amb la rapidesa amb què es va decidir suprimir totes les llistes d’AS.

Plantejament adequat
Mentrestant, des de l’executiu espanyol, el ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, va assegurar ahir que el govern de Zapatero ha escollit el “plantejament adequat” instant la il·legalització de les candidatures d’AS i part de les d’ANB.

El fiscal general de l’Estat, Cándido Conde-Pumpido, va assegurar que la decisió del Suprem frustra les expectatives de Batasuna, a més de negar que a la resolució hi hagués cap missatge adreçat al Govern.

Per contra, el portaveu del Consell General del Poder Judicial, Enrique López, va afirmar que el Suprem està restringit pel fiscal general i pel govern i que només es van poder anul·lar les llistes impugnades.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.