Política

La sentència absol totalment 8 acusats i condemna a 40.000 anys els autors materials

La sentència pels atemptats de l'11-M ha absolt de tots els càrrecs vuit dels acusats, entre ells Rabei Osman Sayed, alias Mohamed L'Egipci, sobre el qual pesava, entre altres, l'acusació d'autor intel·lectual dels atemptats, i per a qui la Fiscalia demanava 38.952 anys de presó. Els magistrats han condemnat a més de 40.000 anys de presó a Jamal Zougam i Otman El Gnaoui com autors materials.
Així, els considerats fins al moment autors intel·lectuals dels atemptats han vist reduïdes significativament les penes. Hassan L'Haski haurà de complir 15 anys i Youssef Belhadj 12 per pertinença a organització terrorista.

Absolts
Igualment, la Sala penal de l'Audiència Nacional absol de totes les acusacions el cunyat de José Emilio Suárez Trashorras, Antonio Toro, la germana d'aquest i l'exdona del primer, Carmen Toro, Mohamed Moussaten, Emilio Pla, Javier González i Iván Granados.

Un altre dels més beneficiats en la sentència ha estat el confident de la UCO Rafa Zouhier, condemnat a 10 anys de presó per tràfic o subministrament de substàncies explosives en col·laboració amb organització terrorista.

Culpables
Zougam i El Gnaoui han estat considerats culpables de 191 assassinats i dos avortaments, de 1.856 assassinats en grau de temptativa i de quatre delictes d'estralls terroristes, mentre que l'espanyol José Emilio Suárez Trashorras, a qui també es condemna pels fets de Leganés, ha rebut una pena una mica inferior, de gairebé 35.000 anys en l'aplicar-li l'atenuant d'"anomalia psíquica".

Descarten ETA
La sentència de l'Audiència Nacional descarta la participació d'ETA en l'11-M. Aquesta teoria de vinculació la sostenia la defensa dels acusats Jamal Zougam i Basel Ghalyoun, que exerceix l'advocat José Luis Abascal.

Només un vehicle
La sentència també indica que els terroristes es van traslladar a Alcalá d'Henares en un únic vehicle. Els tres magistrats consideren que de la furgoneta van baixar tres individus i només un d'ells es va dirigir fins a l'estació de Rodalies.

Segons la lectura del resum efectuada pel president del tribunal, Javier Gómez Bermúdez, aquest fet "no impedeix arribar a conclusions similars" a la teoria dels dos vehicles. Els magistrats qualifiquen, a més, d'"escrupolosa" l'actuació policial quant al trasllat de la furgoneta fins a les dependències policials de Canillas, descartant, per tant, que pogués "col·locar-se" al seu interior un cartutx de dinamita, com apuntava la teoria de la conspiració.

"Resulten determinants els detonadors trobats al vehicle" idèntics als de la motxilla de Vallecas, la casa de Leganés i la finca de Morata de Tajuña, cosa que indica que "no hi ha dubte sobre la connexió entre els escenaris utilitzats per la cèl·lula".

La sentència defensa, a més, la validesa de les autòpsies realitzades als cadàvers dels set suïcides que van morir el 3 d'abril en un habitatge de Leganés i descarta que la coneguda com motxilla de Vallecas fos "col·locada" per algú aliè.

Zapatero: "Avui s'ha impartit justícia"
El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha afirmat que "avui s'ha fet justícia", que és la resposta que tindrà qui intenti alterar "per la força" la lliure convivència dels ciutadans de l'Estat.

En una declaració institucional al Palau de la Moncloa, Rodríguez Zapatero ha felicitat les forces de seguretat i la Justícia per la seva "investigació imparcial de la veritat".

Rajoy: "Respecte cap a la sentència"
El president del PP, Mariano Rajoy, ha expressat el "respecte" de la seva formació per la sentència pels atemptats de l'11-M, però ha avançat que donarà suport a "qualsevol altra" investigació que permeti "avançar sense límits" en l'acció de la Justícia perquè, segons ha explicat, hi ha acusats "com inductors o autors intel·lectuals que no han estat condemnats com a tals".

Consulteu aquí el text de la sentència


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.