Política

El PP escalfa la sentència de l’11-M adduint manipulació

Tots els partits confien que l’Audiència Nacional enterri la teoria de la conspiració que barrejava ETA i la massacre

El jutge de l’Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez llegirà a les onze del matí d’avui la primera sentència condemnatòria d’un atemptat jihadista en un país occidental. La sentència per la massacre de l’11 de març del 2004 serà escrutada a fons pel PSOE, que vol revifar l’argument de la guerra de l’Iraq a cinc mesos de les eleccions generals, però sobretot pel PP, que confia que el text li deixi una petita escletxa on poder-se aferrar després d’haver alimentat la teoria de la conspiració i l’autoria d’ETA. El popular Eduardo Zaplana va escalfar la vigília assegurant que ell “només coneix la teoria de la manipulació del PSOE”.

Quatre mesos i mig de judici (del 15 de febrer al 2 de juliol) per la pitjor massacre de la història d’Espanya, que va causar 191 morts (192 comptant el geo mort a Leganés) i 1.841 ferits, cristal·litzaran avui en més 600 pàgines de sentència. El veredicte que serà llegit per Gómez Bermúdez, però, constarà d’uns vint folis entre la sentència i el relat dels fets.

El veredicte en directe
Del total de 29 acusats inicials, només els 18 que segueixen empresonats escoltaran en directe la sentència en una sala de vidre blindat dins el mateix recinte que l’Audiència Nacional va habilitar per al macrojudici a la Casa de Campo de Madrid.

Entre ells hi ha els presumptes autors materials Jamal Zougam i Abdelmajid Bouchhard, que afronten una petició de 38.960 anys, i l’acusat de facilitar els explosius per a la massacre, l’exminer José Emilio Suárez Trashorras (38.976 anys). Dels 11 restants, 4 van fugir i 7 es van immolar en un pis de Leganés en veure’s encerclats pels geos.

Com que el tribunal només ha excarcerat un dels 19 acusats empresonats després que el judici quedés vist per a sentència, tot apunta que la majoria dels 28 processats seran condemnats.

El presumpte ideòleg de la matança, Rabei Osman el-Sayed, Mohamed l’Egipci, ho seguirà per videoconferència des de Milà, on ja compleix condemna per integració terrorista.

Canvi del PP
Si les víctimes i els familiars esperen del veredicte un petit efecte balsàmic, la batalla dels partits es disputa en un altre terreny. Després de tres anys alimentant l’autoria d’ETA (almenys intel·lectual), el PP confia a trobar en la sentència una petita escletxa d’aire com, per exemple, la necessitat de seguir investigant.

En un gir simptomàtic, Zaplana va sorprendre ahir tothom al·legant que no sap què és la conspiració: “Només conec una teoria, la de la manipulació que fan el PSOE i el govern amb una sentència inventada”. “L’11-M no hauria d’haver marcat mai cap agenda política”, va arribar a dir.

El portaveu del PSOE, Diego López Garrido, confia que la sentència posarà el PP “al seu lloc” amb un “cop de porta a la teoria de la conspiració”. Gaspar Llamazares (IU) va censurar “l’escarni” que ha suposat per a les víctimes aguantar el discurs d’un PP que ara abraça una “nova mentida”. Josep Antoni Duran (CiU) va exigir a PSOE i PP que no utilitzin la sentència a favor seu i Joan Tardà (ERC) va confiar que s’enterri per sempre “la teoria de la conspiració del PP i els Torquemadas mediàtics”.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.