Política

El doble divorci de Sarkozy

Mobilitzacions

Avui comencen els problemes per a Nicolas Sarkozy. El president francès afronta un dels dies més conflictius de tota la seva carrera política. En especial, per les grans vagues del transport públic, que van començar de forma oficial ahir al vespre, i per la seixantena de manifestacions previstes a les principals ciutats franceses.

Els sindicats han decidit mobilitzar-se contra la reforma dels anomenats règims especials de jubilació, dels quals es beneficien un milió i mig de francesos, com ara els conductors de tren i alguns tipus de funcionaris. Els treballadors d'aquests sectors es poden jubilar a partir dels cinquanta anys si n'han cotitzat trenta-set i mig. L'executiu proposa allargar la cotització fins als quaranta anys i equiparar els seus drets amb la resta de funcionaris.

L'anunci de la reforma i l'escàs marge negociador de Sarkozy han posat en guàrdia les centrals sindicals, fins ara estranyament adormides. Els vuit sindicats de treballadors del ferrocarril han declarat la vaga per avui, així com sis dels sindicats dels transports públics a París, que calculen que avui només circularan un 15% dels metros i autobusos. Tres federacions de conductors, que representen el 58% del sector, aposten per prorrogar la vaga cada dia si l'executiu no fa un pas enrere.

La resposta ciutadana a aquestes manifestacions és dubtosa, pel fet que els sondejos apareguts no semblen concloents. El diari comunista L'Humanité afirmava ahir que el 54% dels francesos aproven la protesta, mentre que Le Figaro abaixava aquesta xifra fins al 43% i el diari gratuït Metro la limitava al 38%.

Però Sarkozy també és al centre de totes les mirades per l'anunci del seu divorci, que segons la premsa francesa hauria de ser imminent, possiblement avui mateix.

El primer divorciat
Després de setmanes d'especulacions sobre el futur del matrimoni Sarkozy, el setmanari Le Nouvel Observateur i la cadena de televisió LCI van anunciar ahir que Cécilia Sarkozy hauria demanat el divorci davant la justícia. Un jutge hauria visitat l'Elisi dimarts per fer que el president francès en signés els papers corresponents. En cas de confirmar-se aquesta informació, Sarkozy es convertiria en el primer president francès divorciat.

Fa setmanes que la primera dama ha desaparegut del mapa i no s'ha presentat a cap acte públic, a banda del funeral del seu primer marit. En els últims dies, la premsa francesa ha anunciat repetidament que el matrimoni Sarkozy faria públic que se separava, tot i que l'Elisi s'ha resistit a fer-ne un comunicat oficial. "No tinc cap comentari a fer", ha estat la frase més repetida pel portaveu de la presidència, David Martinon, assetjat pels mitjans francesos. Segons la periodista Ghislaine Otenheimer, amb bones fonts al centredreta francès, el secretari general de la presidència, Claude Guéant, hauria fet de mediador en la parella per accelerar els tràmits del divorci perquè els rumors "pertorbaven el bon funcionament" de l'Elisi.

No obstant, que el matrimoni hagi esperat fins avui per formalitzar el divorci i permetre que la informació es filtri a la premsa pot generar suspicàcies perquè sembla una coincidència excessiva que l'anunci es faci el dia que s'ha convocat una vaga que pot paralitzar el país, tal com va passar el 1995, quan el govern va haver d'acabar reculant en comprovar la magnitud de les protestes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bce

Lagarde: “Estem molt avançats en el camí de la desinflació”

barcelona
països baixos

Constitueixen el primer govern neerlandès liderat per l’extrema dreta

barcelona
judicial

L’advocacia de l’Estat demana que s’apliqui l’amnistia a Marta Rovira i la resta d’investigats pel Tsunami

barcelona

ERC prepara una moció per dedicar un carrer a les llevadores del municipi

llagostera
política

El PSC de Girona proposa mesures urgents contra el sensellarisme

girona
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona